Londonistans grenzen zijn dicht

Vandaag wil Geert Wilders alsnog naar Groot-Brittannië reizen – al is hij niet welkom.

Sinds de aanslagen van 2001 en 2005 is Londen veel minder gastvrij voor ‘radicale’ gasten.

Floris van Straaten

„We zullen hem het land niet in laten.” Aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren. Geert Wilders, fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid, (negen zetels in de Tweede Kamer) wil vandaag naar Londen reizen al is hij niet welkom in Groot-Brittannië. Volgens de Britse autoriteiten draagt hij bij aan haat en extremisme.

Bronnen in Londen zeggen dat het een preventieve weigering betreft, toen het de Britse autoriteiten ter ore was gekomen dat Wilders naar Londen wilde komen. Wilders had geen visum aangevraagd; dat is voor Nederlanders niet nodig.

Overigens is het de vraag of Wilders vandaag in Groot-Brittannië aankomt. Een woordvoerder van de KLM verwijst naar de vervoersvoorwaarden, waarin de luchtvaartmaatschappij zich het recht voorbehoudt om passagiers te weigeren als vaststaat dat ze niet voldoen aan voorschriften of instructies van het land van bestemming. Wilders heeft zich bij KLM nog niet voor een vlucht gemeld, zei de woordvoerder gisteren.

Fitna, de korte film die Wilders maakte om een breed publiek te waarschuwen tegen de in zijn ogen verderfelijke Koran, is al zonder problemen in een aantal landen vertoond. Volgende week is Fitna volgens Wilders te zien in het Italiaanse parlement, de week daarna in de Verenigde Staten.

Aanvankelijk stond de vertoning van Fitna in Londen voor eind januari gepland. Lord Pearson, die het initiatief nam voor vertoning en debat, besloot het evenement tot 12 februari uit te stellen. Het uitstel viel samen met protesten van het islamitische Hogerhuislid Lord Ahmed, die had gedreigd 10.000 demonstranten op de been te brengen tegen de vertoning. Hij schilderde het uitstel af als „een zege voor moslims”. Hij heeft inmiddels laten weten dat hij de beslissing om Wilders te weigeren „verwelkomt”.

De vertoning van Fitna en het debat in een vertrek in het Hogerhuis onder leiding van de gerespecteerde barones Cox, die zich veel voor mensenrechten heeft ingezet, gaan vooralsnog door. Ook twee islamitische theologen zijn uitgenodigd.

Lord Pearson verklaarde dat barones Cox en hij zich blijven inzetten voor de vrijheid van meningsuiting, ook al zijn ze het persoonlijk niet eens met Wilders’ oproep de Koran te verbieden. „We moeten niet toegeven aan de druk van moslims om niet over zulke dingen te spreken.”

Het is niet voor het eerst dat de Britten mensen die ze verdenken van onruststokerij buiten de deur houden. Ironisch genoeg zit Wilders nu in hetzelfde schuitje als een reeks extremistische imams.

De tolerantie jegens radicalen van welke signatuur dan ook is sinds de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 en in het bijzonder na de zelfmoordaanslagen van 2005 in Londen zelf sterk verminderd. Er is sindsdien ook speciale wetgeving van kracht geworden om ongewenste lieden geen toegang tot het land te geven. Sinds juli 2005 zijn 270 mensen geweigerd.

Het vormde een kentering sinds de jaren ’90, toen radicale moslims en leden van organisaties als de Tamil Tijgers zich vrij in Londen konden bewegen. Londen gold destijds als vrijplaats voor radicalen die in eigen land niet bovengronds konden werken. Buitenlandse inlichtingendiensten spraken spottend van ‘Londonistan’ om de talrijke islamitische radicalen, die Londen als standplaats kozen. Berucht werden vooral de preken van de radicale imam Abu Hamza al-Masri in Finsbury Park. Deze zit inmiddels al jaren gevangen.

Commentaar: pagina 19

    • Derk Stokmans
    • Floris van Straaten