kinderfilms

scene uit de film Transporter 3 (2008) FOTO: RCV

City of Ember. Regie: Gil Kenan. ***

Deze sciencefictionfilm voor kinderen is gebaseerd op een reeks boeken van Jeanne DuPrau en moet het vooral hebben van het production design. Het indrukwekkende decor vormt een wereld op zich: de ondergrondse stad Ember. Deze werd speciaal ontworpen door de ‘Chief Builders’ om het maar tweehonderd jaar uit te houden, waarna de bewoners weer naar de aarde zouden gaan. Deze is verwoest maar zou tegen die tijd wel weer bewoonbaar zijn, is de gedachte.

Het enige dat bewaard bleef uit de oude wereld is een klein kastje waarin instructies verborgen zitten hoe weer naar de bovenwereld te komen. Dat waardevolle kastje is vrijwel vergeten, maar komt in handen van de heldin van het verhaal, Lina. Zij wordt in haar zoektocht naar de waarheid over de mysterieuze geschiedenis van de stad bijgestaan door de sceptische Doon, die aanvoelt dat er meer aan de hand is met Ember dan de burgemeester de goegemeente wil doen geloven. Samen gaan ze op onderzoek uit en raken steeds dieper verstrikt in de geheimen van de ondergrondse samenleving die op het punt van verdwijnen staat.

De vormgeving bevat ongerijmdheden - hoe kan het dat de schaarse gloeilampen al 200 jaar meegaan? - maar houdt de aandacht vast. Doon en Lina doen tijdens hun queeste veel ontdekkingen. Zo komen ze er achter dat er een verborgen kamer met proviand is waar de burgemeester toegang toe heeft, terwijl hij iedereen op de mouw speldt dat voedsel schaars is. In deze film is kennis macht, ook voor ouders een aardige boodschap.

    • André Waardenburg