Huta Galung ten onder tegen Fransman Tsonga

Jesse Huta Galung is er gisteren niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken bij het internationale tennistoernooi van Rotterdam. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga was in twee sets te sterk voor de Nederlander: 7-6 (4) en 7-6 (4).

Huta Galung (23) begon nerveus aan de partij tegen de Franse wereldtopper. „Het duurde twee games, daarna was de spanning uit mijn lijf”, zei hij over de partij, waarin geen van beide tennissers ook maar een opslagbeurt inleverde. Twee keer kwam het tot een tiebreak, twee keer was Tsonga daarin iets gewiekster.

„Ik zit er heel dichtbij”, vond Huta Galung, de nummer 177 van de wereld. Het mocht niet baten. Eerder was de Nederlander Thiemo de Bakker al uit het toernooi geslagen.

Drie jaar geleden won Tsonga bij een futuretoernooi in het Engelse Bath ook al eens van Huta Galung, toen in drie sets. Sindsdien ging het hard met de Fransman. Vorig jaar bereikte hij de finale op de Australian Open. Afgelopen zondag boekte hij in Johannesburg zijn derde zege op de ATP Tour.

Het is een wereld van verschil met de Nederlander die dit jaar al drie keer strandde in kwalificaties. Wat is er gebeurd in drie jaar? „Het zijn kleine dingetjes”, zei Huta Galung gisteren. „Je vraagt je wel eens af: waarom hij wel en ik niet?”

Tsonga serveerde vooral in de tiebreaks net iets beter. „Hij is nu een klasse beter dan ik, heeft veel meer ervaring. Toen zat ik er dichtbij, vandaag eigenlijk ook. Maar het is bij hem gewoon veel sneller gegaan. Net als met Andy Murray, met wie ik nog een jaar een kamer heb gedeeld. Toen was ‘ie de nummer 350 van de wereld, nu de nummer vier.”

De Spanjaard David Ferrer was gisteren de eerste geplaatste speler die werd uitgeschakeld. De Rus Michail Joezjni, twee jaar geleden nog winnaar in Rotterdam, versloeg Ferrer in drie sets: 6-2 3-6 6-2. Daarmee werd Joezjni de eerste kwartfinalist. Hij komt uit tegen de winnaar van de partij tussen de Fransman Gilles Simon en de Kroaat Mario Ancic.