Goed nieuws

Goed nieuws, daar houdt men van in Brussel. Terwijl veel journalisten vorige week bezig waren met de economische crisis – slecht nieuws – presenteerde de Europese Commissie een actieplan ter bescherming van haaien. Beeldmateriaal werd er gratis bijgeleverd.

Positieve verhalen zijn er elke dag. Als er Europese films genomineerd zijn voor een Oscar, dan hebben EU-woordvoerders een lijstje klaar waar op staat welke regisseur hoeveel Europese subsidie gekregen heeft. En over de tarieven voor mobiel bellen, die onder druk van Brussel zijn verlaagd, raken ze maar niet uitgepraat.

Helaas houden media vooral van slecht nieuws. Dus toen een verslaggever van RTL onlangs eens naar Brussel kwam, was hij op zoek naar een schandaal. Hij ‘onthulde’ dat de beveiliging van het Europees Parlement ondermaats was. Wat was het geval? De verslaggever kon vrij door het gebouw wandelen, en zelfs papieren meenemen van bureaus – nadat hij een perspasje had gekregen.

Sinds het ‘nee’ tegen de Europese Grondwet is Brussel bang voor slecht nieuws. De reactie is steeds: nóg meer goed nieuws brengen. Uit wanhoop is het Europees Parlement vorig jaar zelfs een eigen tv-zender begonnen. De kijkcijfers zijn naar verluidt nog niet verpletterend.

Nee, dan Nicolas Sarkozy. Hij trok onlangs weer de aandacht door te suggereren dat Franse autofabrikanten zijn steun kunnen krijgen, míts ze geen activiteiten verplaatsen naar landen als Tsjechië. Laat Tsjechië nu net Frankrijk zijn opgevolgd als voorzitter van de EU. De Tsjechische premier Mirek Topolánek reageerde dan ook ondiplomatiek boos.

Zo’n ruzie, dáár kunnen media wat mee. En het gaat ook ergens over: willen we een nationale of een Europese aanpak voor de crisis? De woordvoerder van de Europese Commissie, die deze week om commentaar werd gevraagd, had gewoon kunnen pleiten voor het laatste. In plaats daarvan gaf hij een nietszeggend antwoord over een „pro-actieve agenda”. Hij lachte erbij, alsof hij wilde zeggen: dat is natuurlijk geen nieuws, en dat weet ik ook wel hoor.

Maar ook slecht nieuws kan goed nieuws zijn. Misschien zien burgers daardoor dat er echt iets gebeurt in Brussel.

Jeroen van der kris

    • Jeroen van der Kris