Geen cassatie in fraudezaak Ahold, straffen definitief

Rotterdam. De fraudezaak bij het supermarktconcern Ahold is definitief ten einde. Geen van de veroordeelden noch het Openbaar Ministerie stelde cassatie in tegen het arrest dat het Gerechtshof Amsterdam twee weken geleden uitsprak. Daarmee zullen de opgelegde straffen definitief worden. In het hoger beroep werd oud-topman Cees van der Hoeven veroordeeld tot 30.000 euro boete. Zijn financiële rechterhand Michiel Meurs kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 100.000 euro opgelegd. Het hof veroordeelde voormalig bestuurder Jan Andreae tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 50.000 euro. De Zweedse ex-commissaris Roland Fahlin van Ahold werd vrijgesproken. Dat de verdediging van de Aholdtopmannen geen cassatie instelt, betekent niet dat zij zich inhoudelijk neerlegt bij het oordeel van het Gerechtshof. ”De onvrede met het arrest staat nog recht overeind”, zegt advocaat Jan Sjöcrona. ”Als we in cassatie zouden zijn gegaan dan zou het proces zeker twee á drie jaar langer hebben geduurd. Mijn cliënt ziet daar om privéredenen vanaf.”