EU wil concurrentie op kabeltelevisie

Rotterdam. Tv-kijkers mogen zelf kiezen van welke aanbieder ze het analoge televisiepakket afnemen. De Europese Commissie keurde deze week het plan goed om analoge kabeltelevisie open te stellen voor concurrentie. Ruim de helft van Nederland mag dan digitaal kijken, het gemak van een analoog signaal op extra tv-toestellen in huis weegt zwaar bij de keuze voor een kabelaanbieder. Nu is analoge tv alleen verkrijgbaar bij Ziggo en UPC en dat is concurrentievervalsend, vindt telecomwaakhond OPTA. De Nederlandse regelgever voor de telecommunicatie dwingt deze kabelaars andere aanbieders toegang te geven. Met de toestemming van Brussel lijkt uitvoering dichterbij. Prompt na het besluit van de Europese Commissie liet Tele2 - dat nu alleen tv via adsl verkoopt - weten dat het de kabel op wil.