Eis: cel na smokkel wapens Angola

In een politiek beladen proces over wapensmokkel naar Angola zijn in Parijs gisteren cel- en geldstraffen geëist tegen onder anderen ex-minister Charles Pasqua, voormalig topambtenaar Jean-Charles Marchiani en Jean-Christophe Mitterrand, zoon van wijlen president François Mitterrand.

Volgens de aanklager in Parijs hebben zij smeergeld ontvangen voor hun bemiddeling bij illegale transacties voor 790 miljoen dollar aan wapens uit de voormalige Sovjet-Unie naar Angola tussen 1993 en 1997. In Angola was toen een burgeroorlog gaande. Tegen Pasqua eiste hij drie jaar voorwaardelijk plus 150.000 euro boete, tegen Marchiani drie jaar cel waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, en tegen Mitterrand drie jaar cel waarvan twee voorwaardelijk plus 375.000 euro boete.

De wapenhandel werd volgens aanklager Romain Victor georganiseerd zonder officiële toestemming, maar wel met medeweten van de Franse staat. Volgens Victor liet de staat zich leiden door „economische en strategische belangen”.

De wapens werden niet vervoerd via Frankrijk, maar de transactie werd geheel via Parijs geregeld, waarbij 43 miljoen euro smeergeld werd uitgekeerd aan Franse en Angolese zakenlieden en politici, onder wie de huidige Angolese president Dos Santos.

Het juridische vervolg op de zaak, in Frankrijk bekend als Angolagate, belast al jaren de Frans-Angolese relaties. In mei beloofde president Nicolas Sarkozy tijdens een bezoek aan het olierijke Angola, een van de Afrikaanse landen waarmee Frankrijk nauwere economische betrekkingen wil, het verleden te laten rusten.

Aanklager Victor verwees gisteren naar deze politieke druk en sprak van „intimidatie” tijdens het proces. Volgens hem hadden inlichtingendiensten banden met de organisatoren van de transactie, de zakenlieden Pierre Falcone en Arcadi Gaydamak. Tegen hen eiste hij zes jaar cel en boetes van 5 miljoen respectievelijk 375.000 euro.