Een lieve snor van rode saus

Vroeger hadden wij het niet, Valentijnsdag. Alleen in Amerika deden ze daaraan, je las erover in boeken. Meisjes die wel of niet een kaart krijgen van onbekende aanbidders en die in de klas opschepten over hoeveel kaarten ze hadden.

Maar nu hebben wij het ook en het is blijkbaar iets heel anders dan dat gedoe van meisjes in de klas: het is iets met kopen. Vooral mannen moeten kopen geloof ik, rood ondergoed en rozen, of een I love you-kussensloop, ook rood, alles moet eigenlijk rood zijn op Valentijnsdag.

Zouden er nu ook mensen zijn die er echt aan dóen? Volwassen mensen? Volgens Wikipedia is Valentijnsdag een groot commercieel succes in Nederland enBelgië sinds midden jaren 90.

Nu ja, het ís natuurlijk ook best leuk om iemand van wie je houdt iets aardigs te geven, maar een rood pluchen hart of een zo’n doje roos, hm.

Je kunt ook voor de geliefde koken natuurlijk. Dan kan het alleen niet anoniem zijn, zoals het volgens de traditie hoort. Je kunt moeilijk een diner op de stoep zetten en dan aanbellen en wegrennen. Dat is niet romantisch, dat is raar.

En wat moet het dan zijn? Iets roods zeker, maar dan zit je al gauw aan de tomatensaus (Turkse gehaktballen met tomatensaus en yoghurt!) en die heeft om een of andere reden noch een romantische noch een erotische reputatie. Iemand met een rode snor van de tomatensaus ziet er misschien wel lief, maar niet speciaal verleidelijk uit. Alhoewel iemand die die Turkse gehaktballen eet zich héél goed voelt en iemand die mee-eet ook en het heeft ook wel iets intiems om lekker samen gehaktballen te eten. Of met meer personen, daar is ook níets tegen, al wordt het nu snel minder valentijnerig. Ach het is ook nog geen Valentijnsdag dus wat kan het schelen. Ze zijn zó lekker, door de combinatie van warm gehakt en koude yoghurt en rode saus en jus in het brood, dat niemand daar meer aan denkt.

Meng het gehakt en de andere ingrediënten, doe er peper en zout bij. Vorm er balletjes van en laat die een uurtje staan, dan worden ze beter van smaak.

Maak de saus. Bak de ui zachtjes en langdurig in 1 eetlepel olie. Doe er dan de knoflook bij, weer zachtjes drie minuten bakken, doe er dan de tomaat bij en laat het zachtjes tenminste een half uur stoven. Maak op smaak met peper en zout en een klein theelepeltje suiker.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met dikke bodem. Snijd de pitabroodjes open en bak de kruimkant in een beetje boter of olie.

Gril de balletjes onder de ovengril. Hak intussen de peterselie fijn.

Breek de pita broodjes in stukjes en leg ze op een schaal. Leg de gehaktballetjes op het brood en giet er de tomatensaus overheen. Bestrooi met pijnboompitten en peterselie en leg naast elke balletje een grote eetlepel yoghurt. Meteen eten.

    • Marjoleine de Vos