De beste blogs en bloemetjesjurken

Het is maar buitenkant; desondanks zijn het steviger kaftje en de dito nieuwe kopletter (de ‘Boomer Serif’) welkome kleine verbeteringen van De Groene Amsterdammer. Dat geldt ook voor de nieuwe wekelijkse, paginagrote necrologie The End, deze week gewijd aan het in Nederland grotendeels genegeerde overlijden van de Amerikaanse acteur James Whitmore (87), die twee presidenten speelde en een zeer vroege aanhanger was van Obama.

Minder permanent zijn de extraatjes deze week van Elsevier en Vrij Nederland. De eerste voegt een glossy themanummer bij, gewijd aan ‘vrouwenmode’. Meestal gaat dat soort glanzend drukwerk over niks bij mij meteen de papierbak in. Toch las ik tweeënhalf artikel: over de dress-stress van „rijpe vrouw” Brigitte Kaandorp en een beschouwing naar aanleiding van een foto van eurocommissaris Neelie Kroes in een bloemetjesjurk: „De drang onder vrouwen om gezag uit te stralen door zich mannelijk te kleden, is minder geworden naarmate er meer vrouwen in leidinggevende functies zijn gekomen.” Het halve artikel was een stuk over de P.C. Hooftstraat, om oude foto’s van winkels uit mijn jeugd.

Wegens krokus-, carnavals- en wintersportvakantie is er volgende week geen VN. Die merkwaardige beslissing wordt gecompenseerd met een dubbelnummer, dat niet tweemaal het gebruikelijke aantal pagina’s telt. Toch zijn we er wel even zoet mee, dankzij een extra grote editie van Steenhuis’ kruiswoordpuzzel, de lastigste en leukste van het land, maar vooral door het volgen van de tips in VN’s Webgids. Om aan te tonen dat internet niet alleen is volgeplempt met laagdrempelige desinformatie en een „kakofonie van superindividuele bloggers” verzamelde de redactie 50 favoriete sites en weblogs uit de hele wereld, die er wel toe doen.

De selectie is soms discutabel (de filmsite Ain’t It Cool News hoort wat mij betreft juist tot het zo treffend omschreven kaf), maar bevat vele pareltjes, zoals de anti-Berlusconisite van Beppe Grillo en ubu.com, „de YouTube van de artistieke underground”.

Verder portretteert de Webgids internetdiva Ariana Huffington. Zij voorziet een samengaan van sites als The Huffington Post met nieuwssites van de traditionele media: „Maar zover is het nog lang niet.”

Ten slotte maakt VN een inventarisatie van weblogs van Nederlandse politici, die voor het grootste deel weinig gelezen worden. Het blog van vicepremier Wouter Bos (PvdA) wordt het best beoordeeld. Verrassend blijkt de pionier, sinds februari 2002, Arie Slob (ChristenUnie). Te mijden volgens VN: het „therapeutische schrijven” van Kamerlid Helma Neppérus (VVD).

    • Hans Beerekamp