Darmbacteriën leveren honderden stoffen aan de muis

rotterdam, 12 febr. - Darmbacteriën leveren zoogdieren honderden verschillende moleculen. Dat hebben twee Californische instituten gemeten bij muizen. Ze vergeleken het bloed van normale muizen, met muizen die steriel waren opgegroeid en geen darmflora hadden. Tot nu toe werd aangenomen dat darmbacteriën de opname van een paar vitaminen en andere stoffen bevorderen. Maar het gaat om honderden stoffen die de darmwand passeren en in het bloed komen. Het zijn de stoffen die effecten van probiotica kunnen veroorzaken. De steriele muizen hadden overigens andere organische stoffen in hun bloed die de muizen met darmbacteriën niet hadden, maar veel minder dan de gewone proefdieren. De muizen behandelen een deel van de bacteriestoffen overigens als gifstoffen. De studie verscheen dinsdag online in Proceedings of the National Academy of Sciences.