China stopt miljarden in mijnbouwer Rio Tinto

Het Chinese staatsbedrijf Chinalco, een van de grootste aluminiumproducenten ter wereld, investeert 19,5 miljard dollar in de Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto. Het gaat om de grootste Chinese investering in het buitenland tot nu toe. Als onderdeel van de vanmorgen aangekondigde overeenkomst beginnen Chinalco en Rio Tinto gezamenlijke bedrijven op het gebeid van aluminium, koper en ijzererts. „Hiermee wordt Chinalco één van de leidende grondstoffenproducenten ter wereld”, aldus topman Xiao Yaqing van Chinalco in een verklaring.

Rio Tinto heeft de investering van Chinalco hard nodig. Het concern probeert zijn schuldenlast van 38 miljard dollar terug te dringen. Rio Tinto wil circa 10 miljard dollar besparen door 14.000 banen te schrappen en onderdelen af te stoten. Vorig jaar november trok concurrent BHP Billiton een overnamebod van 68 miljard dollar op Rio Tinto nog in, onder meer omdat BHP de hoge schuldenlast van Rio Tinto een te groot risico vond.

Chinalco bezit al 9,3 procent van de aandelen en koopt nu converteerbare obligaties waarmee het concern zijn belang op termijn kan uitbreiden tot 18 procent.

Rio Tinto maakte vanmorgen tevens bekend dat de nettowinst in het vierde kwartaal met 50 procent gedaald is tot 3,7 miljard dollar, vooral als gevolg van eenmalige lasten die verband houden met de aangekondigde saneringen. (AP)