Beleggers Fortis stemmen tegen

De verkoop van de Belgische onderdelen van Fortis gaat niet door. Een krappe meerderheid van 50,25 procent stemde tegen de overdracht van de helft van Fortis Bank België aan een Belgische overheidsholding. Hierdoor gaat de deal met de Franse bank BNP Paribas, die driekwart van de bank in handen zou krijgen, niet door.

Door deze ‘nee’-stem kan de verkoop van 10 procent aan BNP Paribas evenmin doorgaan en wordt een aantal financiële regelingen die de liquiditeitspositie van de beursgenoteerde Fortis Holding ten goede kwamen, geschrapt.

Ook stemden de aandeelhouders van Fortis met een meerderheid van 57 procent tegen de verkoop van de bancaire en verzekeringstak van Fortis Nederland aan de Nederlandse staat. Het afblazen van het Nederlandse deel van de verkoop heeft echter geen onmiddellijke gevolgen voor de Nederlandse staat. Wel is de kans groot dat dit leidt tot nieuwe juridische claims tegen de overheid.

Het afkeuren van het Belgische deel van de Fortis-verkoop heeft als consequentie dat Fortis Bank België de facto genationaliseerd wordt, want de Belgische staat heeft op dit ogenblik 100 procent van de bank in handen. Dit betekent dat de Belgische overheid moet interveniëren als er liquiditeitstekorten ontstaan in de holding, wat haar kredietwaardigheid kan ondermijnen. Gevolg is ook dat de verzekeringsactiviteiten in België in handen blijven van de Fortisholding.

Op de aandeelhoudersvergadering in Brussel stond ook de benoeming van nieuwe commissarissen op de agenda. Deminor en VEB hadden vier kandidaten op de lijst staan, waarvan er twee verkozen zijn: beoogd president-commissaris George Ugeux en voormalig ING-directeur Jan Zegering Hadders. De kandidaat die door de Chinese verzekeraar en grootaandeelhouder Ping An werd voorgesteld, gewezen Fortis-bestuurder Jozef De Mey, werd ook verkozen.

Morgen wordt ook nog een bijeenkomst van Fortis-aandeelhouders in Utrecht georganiseerd, om zich uit te spreken over dezelfde benoemingen.

    • Piet Depuydt