Banken in VS coulant voor huiseigenaar

De bazen van de acht grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten zullen de komende weken geen huiseigenaren dwingen hun huizen te verlaten wegens achterstallige hypotheekbetalingen.

Zij geven daarmee de regering de tijd plannen te ontwikkelen om huiseigenaren die in de problemen zijn geraakt tegemoet te komen. Dat bleek gisteren bij een hoorzitting van acht Amerikaanse topbankiers in Washington. Met hun toezegging de hypotheken tijdelijk ongemoeid te laten, bieden zij minister van Financiën Tim Geithner de ruimte om plannen met de 50 miljard dollar die hij heeft gereserveerd om huiseigenaren te helpen, nader uit te werken.

De Congresleden gebruikten de zitting om de woede van hun achterban over de bankiers uit te storten. De acht banken die op de hoorzitting aanwezig waren, kregen in totaal al 176 miljard dollar van de overheid. „Amerika vertrouwt jullie niet meer”, zei de Democraat Michael Capuano. De Congresleden wilden van de banken weten wat ze met het overheidsgeld hebben gedaan. „Zonder de overheidssteun zouden we minder uitlenen”, zei topman Ken Lewis van Bank of America.

De acht bankiers pleitten tevens voor de instelling van een nieuwe, overkoepelende financiële toezichthouder in de VS. Een dergelijke toezichthouder zou het risico op een systeemcrisis in een vroegtijdig stadium moeten onderkennen en ingrijpen.

Topman Vikram Pandit van Citigroup toonde zich het meest berouwvol. Hij zei dat zijn salaris was teruggebracht tot 1 dollar per jaar en dat dat zo zou blijven totdat Citigroup weer winst zou maken. Ook John Mack van Morgan Stanley toonde begrip voor de woede van gewone Amerikanen. „Ik denk dat de hele industrie verantwoordelijkheid draagt en daar heb ik spijt van”, zei Mack.