Armstrong komt testbelofte niet na

Wielrenner Lance Armstrong ziet af van een uitgebreid en onafhankelijk antidopingprogramma met de Amerikaanse expert Don Catlin. Het kost de zevenvoudig Tourwinnaar, die vorige maand zijn rentree maakte in het wielerpeloton, te veel geld en tijd om het uit te voeren. Dat meldde zijn manager Bill Stapleton gisteren.

In plaats daarvan onderwerpt de Amerikaan zich aan het antidopingprogramma van zijn ploeg Astana, dat onder leiding staat van de Deense arts Rasmus Damsgaard.

Armstrong kondigde bij zijn rentree de samenwerking met Catlin aan. De Amerikaanse wetenschapper en vermaard dopingbestrijder zou Armstrong voortdurend aan dopingcontroles onderwerpen en de resultaten openbaar maken. „We hebben alles gewikt en gewogen, maar zien zo’n berg problemen in de administratie, coördinatie en kosten, dat we het uitgebreide programma van Catlin overhevelen naar Damsgaard”, aldus Stapleton.

„Lance is de meest gecontroleerde atleet in de geschiedenis van de sport”, vervolgde Stapleton. „Hij is zeker de meest gecontroleerde wielrenner van de wereld. Sinds hij in augustus zijn terugkeer bekendmaakte, is hij al zestien keer onaangekondigd gecontroleerd op doping.”

„Het programma dat we voor ogen hadden was grandioos, maar blijkt nu te gecompliceerd om uit te voeren. We behouden ook diep respect voor Catlin en zijn strijd tegen doping. En wij zullen alles in het werk stellen om eerlijkheid en transparantie te betrachten over de testresultaten van Lance.” Armstrong start komende zaterdag in de Ronde van Californië. (ANP, Reuters, AFP)