Aparte Polen-cao komt er toch niet

De omstreden aparte cao voor Poolse uitzendkrachten komt er toch niet. Dit heeft de Internetvakbond, die deze cao had afgesloten met de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA), gisteren laten weten. De bond, gelieerd aan vakbond De Unie, kreeg onvoldoende steun van zijn achterban. Van de 7.000 leden stemden minder dan 20 over de cao.

De speciale collectieve arbeidsovereenkomst voor buitenlandse, voornamelijk Poolse, uitzendkrachten was volgens de Internetvakbond dermate controversieel dat ruime steun van de leden nodig was. „We moeten de hand in eigen boezem steken, we hebben onvoldoende gedaan om het bekend te maken bij onze leden”, zegt de onderhandelaar van de Internetvakbond, Joop de Vries.

De koepelorganisatie van uitzendbureaus ABU, vakbond FNV Bondgenoten en vakcentrale CNV waren kritisch over de cao. Deze zou eerder afgesproken overeenkomsten voor de uitzendsector ondergraven. Bovendien zouden Poolse uitzendkrachten hierdoor een stuk goedkoper worden. Vooral de toeslagen voor avondwerk en overwerk zouden lager zijn. Coalitiepartij CDA en oppositiepartij SP vroegen minister Donner (Sociale Zaken) een stokje te steken voor de Polen-cao.

De Internetvakbond en VIA bestrijden dat de cao goedkoper voor de werkgevers zou zijn geweest. „De lonen waren hetzelfde, onze cao ging alleen uit van een 40-urige werkweek, en niet van een 36-urige werkweek”, zegt Joop de Vries van de Internetvakbond. VIA-directeur Gerlof Roubos zegt dat geen goede vergelijking wordt gemaakt, omdat hbo-loonschalen met mbo-schalen worden vergeleken. „Het meeste van ons uitzendwerk is echter op mbo-niveau of lager”, stelt Roubos.