Aanvallen Talibaan op regering

Bij twee aanvallen van de Talibaan op regeringsgebouwen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren zeker 20 doden gevallen. Vijf tot zeven zwaar bewapende strijders bestormden het ministerie van Justitie, en twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij het departement van Gevangenissen. Een derde aanval, op het ministerie van Onderwijs, werd voorkomen toen de politie een aanvaller doodschoot.

De aanval op het ministerie van Justitie begon aan het einde van de ochtend. Minister Sarwar Danesh, die korte tijd gevangen zat in het gebouw, vertelde later dat de aanvallers handgranaten en kalasjnikovs gebruikten. Alle aanvallers droegen ook bomgordels. Het ministerie ligt vlak bij het zwaarbewaakte paleis van president Karzai.

Bij de aanval op het departement van Gevangenissen, in de noordelijke buitenwijk Khair Khana, zijn acht politieagenten en burgers gedood. De Talibaan hebben de aanvallen opgeëist en zeiden dat het een wraakactie was voor de marteling van Talibaanstrijders in Afghaanse gevangenissen. De Talibaan maken met de aanval duidelijk dat zij kunnen doordringen tot plaatsen die tot een jaar geleden nog als relatief veilig golden.

Vandaag komt de nieuwe Amerikaanse gezant voor Pakistan en Afghanistan, Richard Holbrooke, aan in Kabul voor zijn eerste bezoek aan president Karzai. (AP, Reuters, AFP)