Zeker 19 doden bij aanvallen Talibaan in Kabul

Bij twee aanvallen van Talibaanstrijders op regeringsgebouwen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vandaag zeker negentien doden gevallen. Vijf tot zeven zwaar bewapende strijders bestormden het ministerie van Justitie, en twee zelfmoorterroristen bliezen zichzelf op bij het departement van Gevangenissen. Een derde aanval, op het ministerie van Onderwijs, werd voorkomen toen de politie een aanvaller doodschoot.

Bij het sluiten van deze krant aan het begin van de middag waren er nog gevechten gaande tussen veiligheidstroepen en de strijders. Het ministerie van Defensie maakte bekend dat acht strijders zijn gedood.

De aanval op het ministerie van Justitie begon aan het einde van de ochtend. Minister Sarwar Danesh, die korte tijd gevangen zat in het gebouw, vertelde later aan journalisten dat de aanvallers handgranaten en kalasjnikovs gebruikten. Alle aanvallers droegen bomgordels. Ambtenaren zijn via de ramen ontkomen. ‘s Middags werden nog altijd mensen vastgehouden in het gebouw. Volgens een ooggetuige probeerde de politie met ladders de bovenste verdieping van het gebouw binnen te komen. Het ministerie ligt vlak bij het zwaarbewaakte paleis van president Hamid Karzai.

Bij de aanval op het departement van Gevangenissen, in de noordelijke buitenwijk Khair Khana, zijn zeker acht politeagenten en burgers gedood. Een woordvoerder van de Talibaan heeft de aanvallen opgeëist. Hij zei dat het een wraakactie was voor de marteling van Talibaanstrijders in Afghaanse gevangenissen. „We hebben de Afghaanse regering gewaarschuwd dat ze moeten stoppen met het martelen van onze gevangenen”, aldus Zabiullah Mujaheed.

In het vorige jaar hebben de Talibaan soortgelijke aanvallen uitgevoerd in Kabul, onder andere op het ministerie van Informatie en Cultuur, waarbij vijf doden vielen. In januari bestormden Talibaan al schietend het vijfsterrenhotel Serena, waar zij acht doden maakten. De Talibaan maken hiermee duidelijk dat zij kunnen doordringen in plaatsen die tot ongeveer een jaar geleden als relatief veilig werden beschouwd.

Morgen komt de nieuwe Amerikaanse gezant voor Pakistan en Afghanistan, Richard Holbrooke, aan in Kabul voor zijn eerste bezoek aan Karzai. Holbrooke bezocht vandaag de tribale gebieden in Pakistan. (AP, Reuters, AFP)