Willems-Orde voor kapitein Marco Kroon

TARIN KOWT. Pelotonscommandant kapitein Marco Kroon (38) bij het Korps Commandotroepen wordt op 29 mei benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende gisteren bekendgemaakt aan de troepen in Tarin Kowt. De Militaire Willems-Orde is de hoogste koninklijke onderscheiding. Kroon krijgt de onderscheiding voor meerdere militaire acties en zijn optreden als leider, militair en mens. Zo leidde hij zijn eenheid al vechtend uit een hinderlaag, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond was geraakt. Koningin Beatrix reikte de laatste Willems-Orde uit in 2006 aan de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade, als beloning voor de inzet in 1944 op Nederlandse bodem. Daarvoor was de Willems-Orde ruim vijftig jaar lang niet uitgereikt.