Wilders houdt vast aan bezoek Londen voor ?Fitna?

PVV-leider Geert Wilders wil morgen naar Londen reizen, ondanks de weigering van de Britse regering om hem tot Groot-Brittannië toe te laten.

Wilders is uitgenodigd door een lid van het Britse Hogerhuis om morgen zijn anti-Koranfilm Fitna in het parlement te vertonen. Gisteren werd bekend dat de Britse autoriteiten hem de toegang tot Groot-Brittannië ontzeggen. Wilders zegt in een reactie: „Zoiets verwacht je in Saoedi-Arabië, maar niet in Groot-Brittannië. Ik vind deze laffe opstelling van de Britse regering echt heel erg.”

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet nader ingaan op de redenen van de weigering. Wel publiceerde het ministerie een korte verklaring, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. „De regering is tegen extremisme in al zijn vormen. Ze zal diegenen die extremisme, haat en gewelddadige boodschappen in onze gemeenschap uitdragen weren uit ons land”, luidt de belangrijkste passage uit de verklaring.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft zijn Britse ambtgenoot David Miliband laten weten dat hij betreurt dat een Nederlandse parlementariër niet vrij naar een ander EU-land kan reizen. Het besluit is een aangelegenheid van de Britse minister van Binnenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor nationale veiligheid. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zal hierover verder overleg voeren met zijn Britse ambtgenoot.

Het Britse Hogerhuislid Lord Pearson, die Wilders had uitgenodigd voor een debat in Londen na een vertoning van Fitna, meent dat de regering de vrijheid van meningsuiting schendt. „Ik keur het besluit ten zeerste af”, aldus Pearson, die deel uitmaakt van de eurosceptische partij UKIP. Pearson gaat ervan uit dat het debat doorgaat. Kamervoorzitter Verbeet heeft haar zorgen overgebracht aan haar collega in het Hogerhuis.

Wilders: pagina 3

Commentaar: pagina 7