Weer miljarden in economie VS

De regering Obama wil met nieuwe steunmaatregelen voor de financiële sector de kredietverlening weer op gang helpen, zodat een diepere economische recessie wordt voorkomen. Daartoe zal onder meer een zogenoemde ‘bad bank’ worden opgericht waarin overheid en bedrijfsleven samen voor honderden miljarden aan giftige beleggingen zullen stallen. Met de plannen is 1.500 miljard dollar gemoeid.

Dat maakte de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner gisteren bekend. In een verklaring zei hij: „Ons plan zal de kredietstroom weer op gang brengen, banken opschonen en versterken en noodzakelijke hulp bieden aan huiseigenaren en kleine ondernemers.”

Het Financial Stability Plan maakt deel uit van het oorspronkelijke reddingsfonds van 700 miljard dollar dat de regering Bush nog indiende. Geithner gaf toe dat het eerste deel van die 700 miljard niet altijd goed is besteed. Hij beloofde dat de belastingbetalers nu precies kunnen zien wat er met hun geld gebeurt.

In het Stability Plan worden banken onderworpen aan stresstests, uitgebreide testprogramma’s die de robuustheid van de bankbalans in beeld brengen. Banken die overheidshulp nodig hebben, krijgen dat enkel onder strikte voorwaarden, en voor een zo kort mogelijke termijn.

Daarbij richt de overheid samen met private partijen een investeringsfonds op, dat giftige beleggingen (veelal gebaseerd op Amerikaanse hypotheken) van de balansen van commerciële banken opkoopt en onderbrengt in een nieuwe ‘slechte bank’. Geithner zei in eerste instantie voor 500 miljard dollar aan slechte leningen uit de markt te willen halen, maar sloot niet uit dat dat het dubbele kon worden. Ook reserveert het ministerie samen met de Amerikaanse centrale bank 1.000 miljard dollar om leningen aan burgers en bedrijven weer op gang te helpen.

Volgens Geithner moet het plan als aanvulling gezien worden op het stimuleringspakket van ruim 800 miljard dollar dat president Obama eerder aankondigde. Gisteravond ging ook de Amerikaanse Senaat akkoord met dat plan. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gaan de komende tijd onderhandelen over wat er nu precies in het pakket moet zitten.

De beurzen reageerden teleurgesteld op het plan van Geithner. De Dow Jones dook ruim 300 punten in de min, waarbij aandelen van financiële instellingen het hardst daalden. De AEX-index leverde na bekendmaking nog eens 3 procent in. Analisten vrezen dat het plan te veel afhangt van bereidheid van private partijen.

Lees verklaring van Timothy Geithner via nrcnext.nl/links