Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de vele misverstanden rond Charles Darwin en zijn evolutietheorie. Morgen is het de 200ste geboortedag van Darwin. Verder aandacht voor de nasleep van de verkiezingen in Israël. Ned.1, 18.20/18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag uit België van de aandeelhoudersvergadering van Fortis. Reportage over doodsoorzaak nummer één bij vrouwen: hart- en vaatziekten. Artsen herkennen vaak de symptomen niet. En het vervolg rond de weigering van Groot-Brittannië om Wilders toe te laten. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

VPRO’s Import: Mijn dochter de terroriste. Deense documentaire uit 2007 over twee jonge vrouwen, Dharsika en Puhalchudar, die soldaten zijn van de Black Tigers in Sri Lanka. Ze worden getraind voor een zelfmoordmissie. De vrouwen hebben zeven jaar lang met elkaar samengeleefd in de jungle en hebben een hechte vriendschap opgebouwd. De documentaire onderzoekt waarom ze ervoor kiezen zichzelf op te blazen voor de goede zaak. Ned.2, 23.35-0.35u.

The English surgeon. Documentaire van Geoffrey Smith over hersenchirurg Henry Marsh, gerespecteerd neurochirurg in Londen, die al vijftien jaar lang elk jaar naar Kiev gaat om iets te doen aan de soms bijna middeleeuwse neurochirurgie. Hij wordt er telkens als een held onthaald en heeft al veel mensen kunnen helpen. Zelf voelt hij zich juist machteloos, omdat hij ziet hoe vaak er foute diagnoses worden gesteld, hoe schrijnend slecht de hersenchirurgen zijn opgeleid en hoe slecht het materiaal is waarmee ze moeten werken. Canvas, 23.50-1.20u.

Praatprogramma

De wereld draait door. De sportpresentatoren Tom Egbers, Dione de Graaff en Mart Smeets komen praten over het 50-jarig jubileum van Studio Sport. Verder: KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf en Lex Runderkamp over de start van het Darwinjaar. Runderkamp gaat voor de VPRO de reis maken die Charles Darwin ooit ondernam. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Te gast: CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel over het coalitieberaad van morgen waarin het onder meer zal gaan over de hypotheekrenteaftrek. Peter Paul de Vries komt vertellen over de aandeelhoudersvergadering over het opsplitsen van Fortis. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Goudzoekers. Martijn Kieft, Chris Vijn en Hans de Geus onderzoeken de betekenis van economische ontwikkelingen voor het leven van alledag. Vandaag over voorraden. Bedrijven en winkels houden elk jaar grote hoeveelheden onverkochte artikelen over, waarvoor geen plaats meer is als de nieuwe collectie binnenkomt. De onverkochte spullen worden niet voor dumpprijzen aangeboden, omdat de fabrikant het merk en de waarde ervan wil beschermen. Maar wat gebeurt er dan wel met de auto’s, kleren, printers en televisies die niet verkocht zijn? Ned.2, 19.25-19.55u.

Nature’s great events. Eerste aflevering van een zesdelige natuurserie van David Attenborough. Vandaag over het leven in het Noordpoolgebied. Met beelden van ijsberen, narwals, Beluga walvissen en kuikens van zeekoeten. BBC 1, 22.00-23.00u.

Profiel: Poncke Princen, held of landverrader. Reconstructie van het leven van Jan ‘Poncke’ Princen, die in 1948 deserteerde uit het Nederlandse leger en overliep naar de Indonesische vrijheidsstrijders. In Nederland werd hij daarvoor tot persona non grata verklaard, in Indonesië was hij een verzetsheld. Na de oorlog zette Poncke Princen zich in zijn nieuwe vaderland in voor de mensenrechten en keerde hij zich tegen de nieuwe machthebbers. Ned.2, 22.50-23.35u.

cultuur

Opium. Programma over kunst, cultuur en media. Cornald Maas praat met Georgina Verbaan die haar stem leende aan de cynische straatkat Mittens in de nieuwe Disneyfilm Bolt. En met dichter Jan-Willem Anker. Ned.2, 21.25-22.00u.

sport

Sportjournaal. Verslag van de wedstrijden op het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam. In de late uitzending ook een samenvatting van het oefenduel voetbal Nederland-Tunesië. Ned.1, 18.40-19.00u. en Ned.3, 22.30-22.50u.

SBS 6 Sport. Live-verslag van het oefenduel Nederland-Tunesië. Commentaar van Leo Oldenburger. SBS 6, 19.55-22.20u.