Verlies voor ArcelorMittal

Staalproducent ArcelorMittal heeft voor het eerst in de bedrijfsgeschiedenis verlies geleden. De grootste staalproducent ter wereld leed het afgelopen kwartaal een verlies van 2,6 miljard dollar (1,9 miljard euro).

Het bedrijf heeft veel last van de economische crisis en de sterk afgenomen vraag naar staal. Het verlies in het afgelopen kwartaal werd vooral veroorzaakt door eenmalige last van 3,1 miljard dollar. Het bedrijf moest afschrijven op bezittingen en grondstoffenvoorraden, en geld reserveren voor reorganisatieplannen. Daarnaast daalden de verkopen fors.

ArcelorMittal verscheepte in het afgelopen kwartaal ruim 17 miljoen ton staal. In het vierde kwartaal van 2007 was dat nog 28 miljoen ton. De omzet bedroeg in het laatste kwartaal van vorig jaar ruim 22 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal in 2007 was dat nog bijna 28 miljard dollar.

Afgelopen november maakte het bedrijf al verschillende maatregelen bekend om door de economische crisis heen te komen. Zo werd de productie met 30 procent verlaagd en zal het bedrijf wereldwijd ruim 9.000 werknemers ontslaan. Dat moet een besparing van 1 miljard dollar opleveren.

In een toelichting op de vandaag gepubliceerde cijfers liet topman Lakshmi Mittal weten dat deze maatregelen nu al resultaat opleveren. Hij zei dat de uitstekende prestaties van het bedrijf in 2008 overschaduwd werden door de economische neergang in het laatste kwartaal.

Mittal ziet al wel lichte verbeteringen in de staalmarkt. Toch zal ArcelorMittal de productie het eerste kwartaal van dit jaar blijven verlagen tot de voorraden voldoende zijn afgebouwd. Ook verlaagt het bedrijf de investeringen dit jaar met 3 miljard dollar.

Over heel 2008 steeg de omzet in vergelijking met 2007 nog van 105 miljard dollar naar bijna 125 miljard dollar. De winst daalde over heel 2008 tot 9,3 miljard dollar. In 2007 haalde staalproducent een winst van 10,4 miljard dollar.

ArcelorMittal ontstond in 2006 uit een fusie tussen het Europese Arcelor en het Brits-Indiase Mittal Steel. Het bedrijf produceerde in 2008 ruim 103 miljoen ton staal, 10 procent van de wereldwijde productie.