Vergoeding Maori's

Acht Maori-stammen in Nieuw Zeeland krijgen 120 miljoen euro aan schadevergoedingen wegens schending van een verdrag dat in 1840 met Britse kolonisten werd gesloten. Dat heeft de regering van de in november aangetreden premier John Key vandaag bekendgemaakt.

In het verdrag van Waitangi legden de stammen en de Britten vast dat de Maori’s hun land en de natuurlijke hulpbronnen mochten blijven gebruiken, terwijl de Britten de macht zouden overnemen. In de periode tussen ongeveer 1850 en 1870 voerden de Maori’s aanvallen uit op kolonisten die toch nederzettingen bouwden in hun gebieden. Dit leidde tot het confisqueren van land en het gevangennemen van Maori-krijgers.

In de overeenkomst van vandaag erkent de regering dat de beroemde krijger Te Raupahara onwettig is gearresteerd in 1846. Ook erkende de regering dat hij de Ka Mate-haka heeft ontwikkeld, de oorlogsdans die nu wordt uitgevoerd door het All Blacks-rugbyteam voor hun wedstrijden. De Maori’s hebben zich de afgelopen jaren beklaagd over het gebruik van de haka in een reclamespotje van Fiat en in een Hollywood-film. Het auteursrecht wordt nu toegekend aan de stam van de krijger.

De regering zal de helft van de schadevergoeding in contanten betalen. De andere helft bestaat uit de huur van bossen en tegoeden voor CO2-uitstoot. De vergoeding wordt toegekend aan acht stammen, van in totaal 12.000 leden. Maori’s maken zo’n 15 procent van de 4,3 miljoen inwoners van Nieuw Zeeland uit. (Reuters, BBC)