Rationalisering velt volksbank

Reeds lang geleden aangekondigd, maar gisteren was het zo ver: de Postbank gaat op in ING. Einde van het bekendste merk in de getroebleerde financiële sector.

Tranen vloeiden er niet. De blauwe leeuw van de Postbank werd gisteren officieel ingewisseld voor de oranje leeuw van ING. In een tijd waarin banken zoekende zijn naar vertrouwen neemt ING afscheid van het bekendste merk in de Nederlandse financiële sector.

Maar van een begrafenisstemming was geen sprake in het hoofdkantoor van de bank en verzekeraar. De Postbank werd weliswaar begraven, een moment dat ING als „historisch” betitelde, maar er werd ook gerelativeerd gezien de turbulentie die de financiële wereld momenteel in haar greep houdt.

Terwijl banken wereldwijd – inclusief de ING Groep zelf – slechts met steun van overheden overeind blijven, neemt het concern afscheid van een bank die 7,5 miljoen rekeninghouders heeft. Het merk Postbank bestaat niet meer. ING Bank overigens ook niet. Beide gaan op in een nieuw merk dat kortweg ING heet en dat 8,8 miljoen rekeningshouders telt.

De fusieoperatie begon in mei 2007. Toen werd het besluit genomen om de twee merken op te heffen. Vooral het afscheid van de veel grotere Postbank zorgde voor ophef. Er kwam immers een einde aan een bank wier voorloper al vanaf 1881 actief is. Dat was de Rijkspostspaarbank, de bank die door de overheid werd opgericht om het sparen te stimuleren. In 1918 introduceerde de overheid de Postcheque- en Girodienst, evenals de Rijkspostspaarbank een onderdeel van staatsbedrijf PTT. De twee werden 1986 samengevoegd tot de geprivatiseerde Postbank – dat was jaren na de introductie van giroblauw en de girobetaalkaart. In 1989 volgt de fusie met de NMB Bank, een jaar later ging deze combinatie op in de ING Groep.

Tot nu toe hield de bank en verzekeraar uit Amsterdam vast aan het aparte bankmerk Postbank. Volgens ING werd besloten de twee banken samen te brengen, omdat dit op de langere termijn precies is wat de klant wil: de toegankelijkheid van de Postbank wordt gecombineerd met de uitgebreide producten en expertise van de ING Bank. ING denkt zo een sterkere bank te creëren.

Daar komt bij dat de Postbankklant voor ingewikkelde financiële producten als levensverzekeringen of hypotheken vaak naar een andere bank ging. ING Bank had de gevraagde expertise wel in huis, maar had niet de benodigde omvang. Verder wordt uiteraard flink bespaard omdat dubbele computersystemen kunnen worden afgeschaft en er 2.500 banen worden geschrapt (exclusief de vandaag aangekondigde maatregelen).

ING zei geen spijt te hebben van het besluit, dat werd genomen in een geheel ander tijdsgewricht. In mei 2007 diende de kredietcrisis zich weliswaar al voorzichtig aan, maar die zou pas in de zomer van dat jaar echt uitbreken. Het was een tijd waarin grootschalige overheidsinterventies in de westerse financiële wereld nog voor onmogelijk werden gehouden.

Het lijkt geen goed moment om afscheid te nemen van een bank die zo succesvol is. Toch was er weinig protest tegen het verdwijnen van de blauwe leeuw. De enige actie kwam van Wim Luyk, een gepensioneerde Postbankklant die de site postbankmoetblijven.nl begon. Hij wilde niet naar ING.

Bij hem, en veel van de mensen die hem steunen, zo valt op te maken uit de opmerkingen op de site, speelt het cultuurverschil tussen Postbank en ING. De Postbank wordt gezien als de bank voor de gewone man, ING als een bank voor rijkelui. Maar tot gisteren stemden slechts 12.348 mensen via de website voor het voortbestaan van de Postbank, een schamel aantal gezien de miljoenen rekeninghouders.

Of er veel klanten van de Postbank de nieuwe bank de rug hebben toegekeerd, is onbekend. ING liet gisteren weten dat de combinatie er vorig jaar netto nieuwe klanten bij heeft gekregen. Wellicht komt dat door de geleidelijke wijze waarop ING de veranderingen heeft doorgevoerd. Langzaamaan is de klant voorbereid op wat zou komen: zie de blauwe leeuw die in de reclames langzaam oranje werd.

„Klanten willen het liefst dat er niets verandert”, zei Nick Jue, directievoorzitter van ING Nederland gisteren.

    • Heleen de Graaf