Oost west, thuis best voor UBS

UBS probeert met een frisse blik naar Zürich te kijken. Na opnieuw een zwaar verlies te hebben geleden van 8,1 miljard Zwitserse frank (5,4 miljard euro) in het vierde kwartaal, heeft de Zwitserse vermogensbeheerder en zakenbank zijn duidelijkste uitspraak tot nu toe gedaan over een toekomst als dienstverlener voor rijke cliënten op zijn thuismarkt.

De nadruk op Zwitserland is nauwelijks verrassend, nu UBS geld van de staat heeft geaccepteerd en nog meer overheidssteun ontvangt bij het onderbrengen van een reeks ‘giftige’ bezittingen in een door de regering gefinancierde ‘slechte bank’. Nadat de balansen van Zwitserse banken meer dan zes maal zo groot waren geworden als het bruto binnenlands product van het land, werd een gedwongen terugtocht bijna zeker. UBS zal zich niet louter tot Zwitserland beperken, maar toevallig bevinden zich daar wel de meest winstgevende onderdelen van het concern.

Naarmate haar mondiale ambities en risicobelustheid toenamen, heeft UBS gestaag marktaandeel verloren op haar thuismarkt. Om die trend te keren, heeft de bank haar Zwitserse divisies voor consumenten en vermogende particulieren als ‘kernactiviteiten’ bestempeld. Voor het eerst in jaren zullen deze bedrijfsonderdelen vertegenwoordigd zijn in het concernbestuur. De bank voor vermogende particulieren is tevens opgesplitst, waarbij de Amerikaanse activiteiten – door topman Marcel Rohner omschreven als ‘integraal’ – worden losgekoppeld van de internationale en Zwitserse divisies, wat de nieuwe koers onderstreept.

Ook de zakenbank is als ‘kernactiviteit’ aangewezen, zij het in een veel kleinere vorm, en met de nadruk op traditioneel sterke punten als bedrijfsadviezen en aandelenhandel. Nog eens 2.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen als de ooit zo opgezwollen obligatiedivisie vrijwel geheel wordt ontmanteld.

Maar een nieuwe organisatiestructuur – waar de jongste sanering in feite op neerkomt – is geen wondermiddel voor het doen wederopleven van de vermogensbeheeractiviteiten. De bank zegt dat de netto-instroom van nieuw kapitaal in januari positief was, maar in het vierde kwartaal bedroeg de netto-uitstroom 58 miljard Zwitserse frank – twee maal zo groot als de consensusverwachting. De dreiging van een belastingontduikingszaak in de VS blijft een zorgwekkend risico voor de reputatie van UBS. Intussen worden de rijken steeds armer. Het is eenvoudig te begrijpen waarom de gemakken van het warme thuisnest aanlokkelijk lijken, maar niet zo eenvoudig is in te zien hoe die UBS kunnen helpen alle obstakels voor een groei van de winst te overwinnen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb