Nee, dit is niet Australië

Foto Kim Gu-Yeon / AFP South Korean tourists watch burning pampas grass during celebrations for the first full moon of the Lunar New Year at Hwawang mountain in Changnyeong, about 347km (215 miles) southeast of Seoul on February 9, 2009. At least four people were killed and 35 injured when a fire started a mountaintop stampede during a traditional festival in southeastern South Korea, police said. Police were looking into the exact cause of the accident and identifying the bodies. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KYONGNAMDOMIN ILBO / KIM GU-YEON AFP

Zuid-Koreaanse toeristen kijken naar brandend pampasgras, afgelopen maandagavond bij de Hwawang-berg in Changnyeong, zo’n 260 kilometer ten zuidoosten van Seoul.

Het aansteken van velden is een Koreaanse nieuwjaarstraditie. Bij het vuurfeest, op de avond van de eerste volle maan in het nieuwe maanjaar, dat dit jaar op 26 januari begon, waren zo’n 15.000 toeschouwers. De traditie wil dat met het vuur de oogst groter zou worden en het kwaad verdreven.

Gisteren is gebleken dat bij deze viering vier mensen om het leven kwamen. Zeventig mensen liepen brandwonden op. Door de harde wind was het vuur niet meer onder controle te houden. De politie zei vandaag verder te zoeken naar eventuele slachtoffers.