Malkovich moet achter mij aangaan

Het met de Librisprijs en de Gouden Uil bekroonde boek Tirza van Arnon Grunberg wordt komend jaar bewerkt tot een film (door regisseur Rudolf van den Berg) én tot een toneelstuk (door het Nationale Toneel). Het boek gaat over Jörgen Hofmeester, die ontslagen wordt bij een uitgeverij en zich vervolgens nog meer stort op de toch al ongezonde band met zijn dochter Tirza. Schrijver Grunberg laat weten dat hij „niet zo’n beller” is, en dus Mailen we Met.

Tirza wordt een film en een toneelstuk. Goed nieuws?

„Tsja, ik heb daarvoor toestemming gegeven. Maar voor de rest heb ik er niet zoveel mee te maken, niet? Ik geloof dat ik benieuwd behoor te zijn. En dat ben ik ook wel.”

Wat maakt het boek zo geschikt om te bewerken voor film en toneel?

„Dat moet u niet mij vragen maar de mensen die besloten hebben om van dat boek een film danwel een toneelstuk te maken. Ik kan nu wel gaan roepen dat mijn dialogen geweldig zijn en dat ik filmisch schrijf, maar dat is allemaal onzin.”

Bent u zelf betrokken bij de bewerking van het boek?

„Nee. Als ik klaar ben met een roman dan ben ik er ook klaar mee. Ik ben een romanschrijver, geen bewerker.”

Uw werk is nog niet eerder verfilmd. Kort geleden werd bekend dat John Malkovich De geschiedenis van mijn Kaalheid gaat verfilmen en nu komt Tirza daarbij. Is dat toeval, of heeft u er zelf achteraan gezeten?

„Denkt u nu echt dat ik achter John Malkovich aan ga zitten? Hoe stelt u zich dat voor? Principieel zit ik nooit achter mensen aan, zij moeten achter mij aan zitten. En als ze daar geen zin in hebben dan doet de eeuwige stilte haar intrede.”

Op het toneel gaat Kees Hulst de rol van Hofmeester vervullen, in de film wordt dat Gijs Scholten van Aschat. Naar wie kijkt u het meest uit?

„Kees Hulst ken ik van vroeger. Die lijkt me wel geschikt.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven