Londonistan is verleden tijd

De Britse regering houdt de vermeende onruststoker Geert Wilders buiten de deur. Sinds de aanslagen van 2001 en 2005 is Londen veel minder gastvrij voor ‘radicale’ bezoekers.

Floris van Straaten

„We zullen hem het land niet inlaten.” Aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken vanochtend. Geert Wilders, fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid (negen zetels in de Tweede Kamer) is niet welkom in Groot-Brittannië. Volgens de Britse autoriteiten draagt hij bij aan haat en extremisme.

Volgens bronnen in Londen ging het om een preventieve weigering, nadat de Britse autoriteiten ter ore was gekomen dat Wilders naar Londen wilde komen. Wilders had geen visum aangevraagd, aangezien dat voor Nederlanders niet nodig is.

Overigens is het nog maar de vraag of Wilders, die toch wil afreizen, in Groot-Brittannië aankomt. Een woordvoerder van de KLM verwijst naar de vervoersvoorwaarden, waarin de luchtvaartmaatschappij zich het recht toekent passagiers te weigeren als vaststaat dat men moet voldoen aan voorschriften of instructies van een land waarheen gevlogen wordt. Wilders heeft zich nog niet voor een vlucht via KLM gemeld, zei de woordvoerder vanochtend. De reisdetails zijn onbekend.

Fitna, het korte filmpje dat Wilders maakte om een breed publiek te waarschuwen tegen de in zijn ogen verderfelijke Koran, is al zonder problemen in een aantal landen vertoond. Volgende week is Fitna volgens Wilders te zien in het Italiaanse parlement, de week daarna in de Verenigde Staten.

Aanvankelijk stond de vertoning van Fitna in Londen voor eind januari gepland. Lord Pearson, die het initiatief nam voor vertoning en debat, besloot het evenement tot 12 februari uit te stellen. Het uitstel viel samen met protesten van het islamitische Hogerhuislid Lord Ahmed, die had gedreigd 10.000 demonstranten op de been te brengen tegen de vertoning. Hij schilderde het uitstel af als „een zege voor moslims”. Hij heeft inmiddels laten weten dat hij de beslissing om Wilders te weigeren „verwelkomt”.

De vertoning van Fitna en het debat in een vertrek in het Hogerhuis onder leiding van de gerespecteerde barones Cox, die zich veel voor mensenrechten heeft ingezet, gaan vooralsnog gewoon door. Ook twee islamitische theologen zijn uitgenodigd.

Lord Pearson verklaarde vanmorgen dat barones Cox en hijzelf zich zullen blijven inzetten voor de vrijheid van meningsuiting, ook al zijn ze het persoonlijk bij voorbeeld niet eens met Wilders’ oproep de Koran te verbieden. „We moeten niet toegeven aan de druk van moslims om niet over zulke dingen te spreken.”

Het is niet voor het eerst dat de Britten mensen die ze verdenken van onruststokerij buiten de deur houden. Ironisch genoeg zit Wilders nu in hetzelfde schuitje als een reeks extremistische imams.

De tolerantie van Londen jegens radicalen van welke signatuur dan ook is sinds de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten en in het bijzonder na de zelfmoordaanslagen van 2005 in Londen zelf sterk verminderd. Er is sindsdien ook speciale wetgeving van kracht geworden om omgewenste lieden buiten het land te houden. Sinds juli 2005 zijn 270 mensen geweigerd.

Het vormde een kentering vergeleken bij de jaren ’90, toen allerlei radicale moslims en leden van organisaties als de Tamil Tijgers ongestoord in Londen hun gang konden gaan. Londen gold destijds immers als een vrijplaats voor radicale groepjes en groepen, die in eigen land vaak niet bovengronds konden werken. Buitenlandse inlichtingendiensten spraken wel spottend van Londonistan wegens de talrijke islamitische radicalen, die Londen als hun standplaats kozen. Berucht werden vooral de preken van de radicale imam Abu Hamza al-Masri in Finsbury Park. Deze zit inmiddels al jaren gevangen.

    • Derk Stokmans
    • Floris van Straaten