Lekker nep

Dat je een hangbuik laat wegsnijden of je wallen strak laat trekken, hoeft niemand zorgen te baren. Maar hoe bizar is het om je zo te laten verbouwen, dat je vervolgens eindeloos gefotoshopt moet worden om er behoorlijk uit te zien? Madonna, de vrouw die vroeger alle clichés over vrouwelijkheid vertrapte onder haar belaklaarsde superdijen, is tegenwoordig een uitgeteerde bejaarde met nare bolletjes op haar jukbeenderen: cheek implants. Huup, huup, barbatruuk: met uitgebreide retouche ziet ze eruit als een frisvlezige sexmachine. Zie het nieuwste nummer van het Amerikaanse W Magazine.

Iedere dag verorberen we een enorme hoeveelheid beeld van mensen met onbeweeglijke voorhoofden, spekgladde perzikwangen, kaarsrechte neuzen, billenkinnen en ballonlippen. Terwijl de BMI van Amerikaanse Playmates in de afgelopen vijftig jaar met bijna twee punten daalde, steeg die van de gemiddelde Amerikaanse vrouw met bijna zes punten. De sterrenwereld en de echte wereld lopen steeds meer uiteen.

Veel mensen maken zich zorgen dat we die nepwereld als norm zien. Meisjes willen steeds magerder zijn. Dus moeten te dunne modellen van de catwalk af. Jongens denken dat alle vrouwen in hun kont geneukt willen worden. Dus begint de Britse reclamevrouw Cindy Gallop, die nota bene haar geld verdient met beeldbedrog, een website waar de mythologie van de pornowereld ontkracht wordt.

Ook in Nederland probeert een club feministen om plastic en echt van elkaar te scheiden. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar zulke initiatieven zijn niet meer dan symptoombestrijding. Onze huidige informatievoorziening is namelijk zo volledig, dat het dubbele van de twee werelden volstrekt zichtbaar is. De ongeshopte foto’s van modellen en sterren staan ook online. Het schelle licht van de paparazzi legt alle oneffenheden en moeilijke momenten van beroemdheden vast. En voor iedere sixpack die in een kale doos ragt, zijn er een anonieme Jan en Jans die hun overgewicht in vrolijke geilheid tegen elkaar laten blubberen. De vraag is dus niet hoe je mensen wakker moet schudden. De vraag is: waarom houden wij van nep?

Merel Boers

    • Merel Boers