Leger Mexico in actie tegen politie van Cancún

Het Mexicaanse leger heeft gisteren de korpschef van de politie in de de toeristische badplaats Cancún opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op een gepensioneerde generaal, die een speciale politie-eenheid aan het opzetten was in de strijd tegen de drugskartels.

Het leger nam voor korte tijd de controle over het hoofdkantoor van de politie in Cancún over en arresteerde 36 agenten. De andere agenten moesten hun wapens inleveren voor inspectie. Het leger doet dit vaker om te bepalen of ze betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad.

Generaal buiten dienst Mauro Enrique Tello werd vorige week in Cancún ontvoerd. Zijn gemartelde lichaam werd levenloos teruggevonden. Tello is een van de hoogste overheidsfunctionarissen die zijn vermoord in de geëscaleerde drugsoorlog in Mexico. Sinds zijn dood heeft het leger controleposten in en rond Cancún opgezet.

De Mexicaanse president Felipe Calderón zei maandag in een interview met de krant Excelsior dat vorig jaar meer dan 6.000 mensen om het leven zijn gekomen bij drugsgerelateerd geweld. Volgens Calderón is 90 procent van de slachtoffers „betrokken bij de georganiseerde misdaad, zoals drugsdealers en huurmoordenaars”. Maar ook een toenemend aantal burgers wordt gedood, vorig jaar meer dan 150.

Calderón heeft de strijd aangebonden met de drugskartels. Daartoe heeft hij ruim 45.000 militairen ingezet om politieagenten te ondersteunen – en waar nodig zuiveren van corrupte elementen Maar de strijd tegen corruptie is moeilijk. De politieagenten zijn laagopgeleid, incompetent en worden slecht betaald waardoor ze makkelijk kunnen worden omgekocht.

Maar ook hogere overheidsfunctionarissen raken betrokken bij de georganiseerde misdaad. De voormalige gouverneur van de staat Quintana Roo, waar Cancún is gelegen, werd veroordeeld tot 36 jaar celstraf voor het witwassen van geld en drugssmokkel. (AP, Reuters)