Kiribati dreigt te verdrinken

Kiribati (bekijk ligging met Google Maps) gaat bijna kopje onder. Dus is president Anote Tong uit voorzorg op zoek naar land voor zijn bedreigde bevolking. Hij wil elders grond kopen voor de bewoners van zijn 33 eilandjes (waarvan er 21 bewoond zijn) als die onderlopen. “Het alternatief is dat we doodgaan, dat we uitsterven”, zei

Anote Tong (rechts), president van Kiribati, en VN-chef Ban Ki-moon (Foto AFP)

Anote Tong (rechts), president van Kiribati, en VN-chef Ban Ki-moon (Foto AFP)Anote Tong (rechts), president van Kiribati, en VN-chef Ban Ki-moon (Foto AFP)

Kiribati (bekijk ligging met Google Maps) gaat bijna kopje onder. Dus is president Anote Tong uit voorzorg op zoek naar land voor zijn bedreigde bevolking. Hij wil elders grond kopen voor de bewoners van zijn 33 eilandjes (waarvan er 21 bewoond zijn) als die onderlopen. “Het alternatief is dat we doodgaan, dat we uitsterven”, zei de president in een interview in India. Eerder besloten ook de Maldiven op zoek te gaan naar nieuw land.

Kiribati, dat bijna nergens meer dan vijf meter boven de zeespiegel uitkomt, ondervindt nu al de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Mensen moeten verder van de kust gaan wonen, vloedgolven vormen een steeds groter gevaar en het drinkwater is bijna te zout om nog te gebruiken. De verzilting bedreigt bovendien de landbouw. Hier een ooggetuigeverslag van recente veranderingen en een video.

Overstroming in Fiji in januari van dit jaar (Foto AP)

Overstroming in Fiji in januari van dit jaar (Foto AP)Overstroming in Fiji in januari van dit jaar (Foto AP)

Kim Carstensen van het Wereldnatuurfonds zegt tegen persbureau Bloomberg te verwachten dat andere landen het voorbeeld van de Maldiven en Kiribati zullen volgen. In een sombere column beschrijft de hoofdredacteur van Islands Business zijn emoties over Kiribati.

Hoewel de wereld oog krijgt voor de dramatische gevolgen van klimaatverandering voor de kleine eilandstaatjes in de Stille Oceaan, leidt dat op klimaatconferenties nog niet tot grote daadkracht.

    • Paul Luttikhuis