Kirgizië: stemming basis VS uitgesteld

Bisjkek. Het Kirgizische parlement stelt een beslissing over de sluiting van een Amerikaanse luchtmachtbasis op zijn grondgebied uit totdat het 450 miljoen dollar aan economische steun van Rusland heeft ontvangen. De Kirgizische president Bakijev zei vorige week de basis te zullen sluiten omdat Washington niet genoeg betaalde, vlak nadat Rusland een lening van 2 miljard dollar en 150 miljoen steun aan het door de crisis getroffen Kirgizië toezegde. De basis is belangrijk voor de bevoorrading van Amerikaanse troepen in Afghanistan. Het uitstel geeft de VS meer tijd om te onderhandelen. Rusland heeft beloofd voor 30 april 450 miljoen te betalen aan Kirgizië. Buurland Kazachstan stelt zijn grondgebied beschikbaar voor transport van niet-militaire goederen naar Afghanistan.