Kip ketjap

Pas getrouwd hadden we goede voornemens. Hoewel we op kamers hadden gewoond en geen ontbijters meer waren, zouden we dat toch iedere ochtend samen gaan doen. Net als zijn vader, zou hij mij een kopje thee met een beschuitje op bed brengen. Net als mijn moeder zou ik voor hem vroeg opstaan, sinaasappelen persen en eieren bakken. Precies een dag heb ik het gedaan. Die thee en dat beschuitje zijn nooit gekomen.

Pas getrouwd hadden we mooie afspraken. Wie kookt, wast niet af. Wie het eerste thuis is, kookt. Die dag was ik thuis. Ik wist dat manlief moest vergaderen. Het zou laat worden en hij zou moe zijn. Ik verheugde me op een gezellig etentje samen.

’s Morgens maakte ik een flinke portie kip ketjap, ’s middags kookte ik rijst en zette het in bed om warm te houden. Aan het begin van de avond gaf ik een paar uurtjes huiswerkbegeleiding. Terwijl ik boven aardrijkskunde uitlegde, hoorde ik beneden de deur slaan. Nog een uurtje en we zouden eten.

Na dat uur kwam ik opgewekt beneden. Manlief lag op de bank.

„Zullen we gelijk eten?”, was mijn vraag.

„Maar schatje, ik heb net gegeten. Het was heerlijk.”

„Maar ik nog niet.” Teleurgesteld liep ik de keuken in om het eten op te warmen. De keuken was opgeruimd, de pannen schoon.

Op mijn vraag of hij nog iets had overgelaten, zei hij: „Oh sorry, ik dacht je al gegeten had. Ik maak wel een boterham met kaas voor je. Dat vind je lekker, toch?”

Kip Ketjap, 4 personen:

500 gram kipreepjes

peper, zout en gemberpoeder

3 eetlepels olie

1 tomaat, in blokjes gesneden

1 suikerklontje

2 gesnipperde uien

2 tenen knoflook, geperst

3 cm fijngesneden gember

2 eetlepels gembersiroop

1 scheutje sherry

5 eetlepels ketjap manis

2 eetlepels water

Bestrooi de kipreepjes met peper, zout en gemberpoeder. Verhit de olie in een hapjespan.

Braad de kipreepjes kort aan. Voeg de gesnipperde uien, tomaat, het suikerklontje, knoflook en gember toe. Roerbak de kipreepjes in het mengsel.

Voeg de ketjap, sherry, gembersiroop en het water toe en laat het lekker pruttelen.

Serveer dit gerecht met pandanrijst, broccoli of boontjes en komkommer.

Tip: Kip Ketjap is nog lekkerder als je het van tevoren klaarmaakt!

Met welk gerecht won jij het hart van je geliefde? Stuur je recept met een motivatie (niet langer dan 450 woorden) naar next@nrc.nl.

Janneke Vreugdenhil heeft tot 2 maart vakantie. Lezers vullen tot die tijd deze rubriek.

    • Heleen Veringa