Kadima nipt grootste bij verkiezing Knesset

Kadima, de regeringspartij van Tzipi Livni, is nipt als grootste uit de bus gekomen bij de Israëlische parlementsverkiezingen. Na het tellen van 99 procent van de stemmen staat de partij vandaag op 28 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement.

Likud, de rechtse oppositiepartij van ex-premier Benjamin Netanyahu, behaalde 15 zetels winst, maar bleef op 27 zetels steken.

De uitslag belooft moeizame onderhandelingen over een coalitie. De Palestijnse pers toonde zich pessimistisch over de gevolgen van de uitslag voor het vredesproces.

In peilingen had Likud maandenlang een voorsprong op Kadima. Kadima heeft op het laatste moment veel stemmen van de Arbeidspartij afgehaald. Likudstemmers stapten over naar de extreem-rechtse partij Yisrael Beiteinu (Israël ons Huis) van Avigdor Lieberman, die 15 zetels kreeg. De centrum-linkse Arbeidspartij van Ehud Barak was de grote verliezer met het historisch lage aantal van 13 zetels. De opkomst was hoger dan verwacht: ruim 65 procent van de kiezers bracht een stem uit.

Rechtse, extreem-rechtse en religieuze partijen behaalden een meerderheid van 64 zetels. Netanyahu zei gisteren dat hij een rechts-zionistische regering wil samenstellen. Vandaag ontvangt president Peres alle fractieleiders, waarna de formatie zal beginnen.

De campagne werd overheerst door de oorlog tegen Hamas in Gaza, die de regering van scheidend premier Olmert (Kadima) eind december begon. De meeste Israëliërs steunden de oorlog. Peilingen toonden groeiende steun voor de ministers Livni en Barak, maar nadat zij de oorlog beëindigd hadden, scoorde Netanyahu met de opmerking dat hij het karwei geklaard zou hebben.