ING schrapt 2.700 banen in Nederland

Bank-verzekeraar ING schrapt 2.700 arbeidsplaatsen in Nederland. Dat zijn er 1.700 meer dan eerder bij een wereldwijde ontslagronde door het concern was aangekondigd.

Daarmee is ING na staalconcern Corus het tweede bedrijf dat op grote schaal werknemers in Nederland ontslaat. Bij de vanmorgen aangekondigde 1.700 extra arbeidsplaatsen gaat het om werknemers die hun werk verliezen door natuurlijk verloop en beëindiging van tijdelijke contracten. Vorige maand liet ING al weten wereldwijd 7.000 mensen te ontslaan. 1.000 ontslagen hiervan vallen in Nederland. Eerder verdwenen 2.500 banen door de samenvoeging van ING en Postbank, die vandaag ingaat.

Vanochtend werd het personeel geïnformeerd. „De mensen die hun baan verliezen, zijn nog niet allemaal persoonlijk op de hoogte gesteld”, zegt een woordvoerder van ING. „Dat zal de komende dagen gebeuren.”

De vakbonden reageren geschrokken. „Dit valt tegen”, zegt bestuurder Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond. „Toen ING bekendmaakte dat er wereldwijd 7.000 banen zouden verdwijnen, begrepen we dat daarvan maar een klein deel in Nederland zou worden geschrapt. Maar 2.700 banen op een totaal van 28.000 in Nederland is niet klein te noemen.”

Volgens Kansouh zetten de bonden „alles op alles” om gedwongen ontslagen te voorkomen. In het mobiliteitscentrum van ING worden boventallige werknemers de komende negen maanden begeleid naar ander werk binnen of buiten de bank.

Een mooi streven, maar niet erg realistisch, vindt bestuurder Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten. „Deze ontslagronde komt bovenop de integratie van ING en Postbank”, zegt hij. „Er moet nu nieuw werk worden gezocht voor nog eens 1.000 mensen. Maar de hele financiële sector staat onder druk, waardoor het lastig zal worden om mensen van ING bij een andere bank te plaatsen. Ik vrees dat er straks meer mensen een WW-uitkering moeten aanvragen dan wij hadden ingeschat.” De bonden beraden zich op stappen. „Onze eerste taak is er op toezien dat de afspraken in het sociaal plan worden nagekomen”, zegt Veenhuizen. „Verder kunnen we niet zo veel doen. Staken is niet gebruikelijk in deze sector.”

Een groot deel van de aangekondigde ontslagen valt bij het onderdeel consumentenbankieren, waar 170 banen verdwijnen. Op de IT-afdeling gaat het om 115 tot 240 banen. Bij de verzekeringsdochters, zoals Nationale-Nederlanden, verdwijnen 320 tot 350 banen. De rest van de ontslagen valt bij grootzakelijk bankieren, de vastgoeddivisie, op het hoofdkantoor en bij de facilitaire dienst.

Postbank: pagina 11