Hollywood op een Europees budget

Transporter 3. Regie: Olivier Megaton. Met: Jason Statham, Natalya Rudakova, François Berléand, Jeroen Krabbé. In: 36 bioscopen. ***

De Franse producent/regisseur Luc Besson heeft keer op keer bewezen dat het ook in Europa mogelijk is blockbusters van de grond te krijgen. De vraag waarom precies je zou moeten concurreren met Hollywood, dat meer geld en middelen tot zijn beschikking heeft, doet hij schouderophalend af. Met Arthur and the Minimoys, de Taxi-reeks en de Transporter-serie probeert hij aan te tonen dat Europa niet moet lijden onder het calimerocomplex. We kunnen Hollywood verslaan!

En het moet gezegd, Transporter 3 is opnieuw een bewijs van zijn bekwaamheid. Regisseur Olivier Megaton heeft in interviews aangegeven dat hij met het derde Transporter-deel een kruising wilde maken tussen de James Bond- en Die Hard-films. Daarvoor heeft hij met de Britse acteur Jason Statham in ieder geval de juiste ster te pakken. Hij doet met zijn stoïcijnse, kale kop een beetje denken aan Bruce Willis. Net als hij is Statham een klassieke actieheld: laconiek, gedreven en uiterst professioneel. Geen prater, meer het type dat vooral de indrukwekkende torso laat spreken.

In Transporter 3 raakt hij betrokken bij een milieuschandaal. Een aantal criminelen uit de Oekraïne heeft de dochter van de milieuminister ontvoerd, gespeeld door Jeroen Krabbé. Als hij afziet van het tekenen van een milieuakkoord gaat ze vrijuit en kunnen de criminelen hun chemisch afval in het Russische achterland dumpen. Maar dan rekenen de criminelen buiten Frank Martin (Statham), die in vaardig uitgevoerde actiescènes laat zien wie er de baas is.

Geloofwaardig is het allemaal niet, vermakelijk wel. Met een glansrol voor François Berléand als Stathams chef: hij is nog laconieker dan Statham en maakt zich nergens druk om, zelfs al vliegen de kogels hem om de oren.

    • André Waardenburg