Guus Hiddink mogelijk interim-coach Chelsea

Guus Hiddink neemt mogelijk tot het einde van het voetbalseizoen de leiding over bij Chelsea. De bondscoach van Rusland is in gesprek met de leiding van de club, zo vertelde hij gisteren. Chelsea ontsloeg maandag de Braziliaan Luiz Felipe Scolari na tegenvallende resultaten. De Londenaren staan momenteel vierde in de Engelse competitie.

„Dit is een bijzondere situatie”, zei Hiddink tegen het persbureau ANP. „Tegen elke andere club had ik direct ‘nee’ gezegd, maar dit is een ander verhaal. Ik heb goede contacten met clubeigenaar Roman Abramovitsj en wil hem mogelijk helpen in deze situatie.”

Abramovitsj is naast clubeigenaar van Chelsea ook de grote geldschieter van de Russische voetbalbond. „Als ik het doe, maak ik alleen het huidige seizoen af”, zo maakte Hiddink expliciet duidelijk. De Russische voetbalbond zal een tijdelijke dubbelrol van bondscoach Guus Hiddink niet verbieden. Dat verklaarde een woordvoerder gisteren.

Voor Hiddink zou een duobaan niet nieuw zijn. Eerder had hij gelijktijdig de leiding over PSV en het Australische nationale elftal. „Ik weet wat deze situatie inhoudt en wat je ervoor moet doen”, zei de 62-jarige Nederlander. „Als Rusland wedstrijden speelt, ben ik daarbij gewoon aanwezig. Het is onbespreekbaar dat ik vertrek bij de Russische voetbalbond. Ik ben in Rusland bezig met een lange-termijnproject en wil dat nu niet afbreken.”

Hiddink heeft geen idee wanneer de besprekingen eventueel worden afgerond. „We zijn nu in gesprek en de situatie kan elke dag of zelfs elk uur veranderen. Voordat ik een beslissing neem, heb ik een gesprek met Vitali Mutko, de baas van de Russische voetbalfederatie. Ik zal de hele zaak met hem bespreken.”

De oud-bondscoach van Nederland was eerder bondscoach van Nederland, Zuid-Korea en Australië. Als clubtrainer werkte hij bij De Graafschap (assistent), PSV, Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid, Betis Sevilla en opnieuw PSV.