Griepgolf vooral veroorzaakt door droge winterlucht

Rotterdam. Minder mensen krijgen griep als de binnenlucht flink vochtig is. In verpleeg- en ziekenhuizen waar kwetsbare mensen verblijven, moet daarom de luchtvochtigheid `s winters goed hoog worden gehouden. Dat advies geven twee Amerikaanse onderzoekers die aan de hand van zomerse en winterse variatie in luchtvochtigheid en temperatuur, zowel buiten als binnen, verklaren waardoor de griep hier in de winter toeslaat, en niet in de zomer. Het onderzoek is online gepubliceerd door Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers gebruikten resultaten van collega`s uit New York die eerder in een klimaatkamer griepbesmettingsproeven met cavia`s deden. Ze zetten onbesmette dieren in een kooi naast een kooi met cavia`s die met influenzavirus waren besmet. Ieder nieuw stel dieren werd bij andere temperatuur en luchtvochtigheid getest. Temperatuur en luchtvochtigheid blijken wel 50 tot 90 procent van het winterse karakter van de griepgolf te verklaren.