Geen ontslagen bij ziekenhuis

Bij IJsselmeerziekenhuizen vallen nog geen gedwongen ontslagen. Dat zijn de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter en de vakbonden overeengekomen. Tweehonderd personeelsleden krijgen hulp bij het zoeken naar een andere baan of een regeling voor vrijwillig vertrek aangeboden.

De fracties in de Tweede Kamer zijn niet gelukkig met de overname van de noodlijdende ziekenhuizen door de particuliere investeerder, maar ze leggen zich erbij neer. Dat bleek gisteren in een debat met minister Klink (Volksgezondheid, CDA).

Winter verwerft voor 5 miljoen euro de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Een Kamermeerderheid had liever gezien dat het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk er de zeggenschap had gekregen. Maar het bestuur van IJsselmeerziekenhuizen koos, mede onder druk van het personeel, voor Winter, omdat hij een volwaardig ziekenhuis in Lelystad overeind wil houden. De locatie in Emmeloord krijgt van de nieuwe eigenaar tot 1 oktober om haar levensvatbaarheid te bewijzen.

De 18 miljoen euro steun die de Nederlandse Zorgautoriteit wil verstrekken, gaat alleen naar de vestiging in Lelystad. Volgens de toezichthouder komt de continuïteit van de zorg niet in gevaar als de locatie Emmeloord wegvalt.

De Tweede Kamer hekelde de rol van zorgverzekeraar Achmea, die veel te weinig zou hebben gedaan om de ziekenhuizen te redden. Ook Klink bleek teleurgesteld: „Achmea had wel wat meer de helpende hand kunnen toesteken, maar de overheid kan dat niet afdwingen.” Nu moet de premiebetaler, volgens veel fracties, opdraaien voor de financiële problemen van IJsselmeerziekenhuizen.

Inmiddels kijken private investeerders ook naar de Zeeuwse ziekenhuizen. Het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) onderzoekt de financiële positie van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes, die willen fuseren.