Fatale afleiding bij het klimmen

Jeroen van ’t H. lette even niet op zijn trainingsmaatje dat bezig was op de klimwand. Zijn vriendin was klaar op de baan naast hem en hij was misschien even afgeleid, zegt hij. Hij moest vanaf de grond het touw van zijn klimpartner strak houden, zodat ze veilig kon klimmen. De zekeraar maakte juist het touw los van zijn riem, waardoor het slachtoffer van twaalf meter naar beneden viel. Ze overleed drie kwartier later.

Volgens Bart Swier, advocaat van de verdachte, kan iedereen zoiets overkomen als je maar even niet oplet bij wat je doet. „Iemand heeft niet nagedacht, maar had dit wel moeten doen. Daardoor ontstaat een onbewuste schuld”, zegt de raadsman. De verdachte zegt dat hij het touw „uit pure routine” losmaakte, want toen zijn vriendin beneden was dacht hij dat hij klaar was. „En daar heb ik naar gehandeld.”

Het Openbaar Ministerie eiste gisteren tachtig uur werkstraf plus zes maanden voorwaardelijke celstraf. Ze acht de verdachte schuldig aan het overlijden van zijn trainingsmaatje.

Beide klimmers waren zeer ervaren. Ze klommen al jaren meerdere keren per week. Het laatste half jaar trainden ze eens per week samen in klimhal Tussen Hemel en Aarde in Amsterdam.

„Zekeren is een automatisme”, zegt Van ’t H. Je kijkt bij het klimmen eerst of het materiaal in orde is. Je controleert of de zekering is vastgekoppeld en hebt contact met elkaar voor je begint. „Dan kan er eigenlijk niets meer misgaan”, legt de verdachte uit.

Het slachtoffer was die avond al twee of drie keer gevallen, zegt Van ’t H. Telkens ving hij haar op door tegenwicht te bieden via het touw. „Als klimmer vertrouw je op je zekeraar”, zegt hij.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Een paar maanden voor dit dodelijke ongeval deed zich een soortgelijk incident voor in dezelfde hal. Het slachtoffer raakte zwaargewond. Ook deze zaak werd gisteren behandeld, maar de rechtbank stelde deze uit om meer getuigen te horen.