EU: concurrentie op de kabel

Tv-kijkers mogen zelf kiezen van welke aanbieder ze het analoge televisiepakket afnemen. De Europese Commissie keurde gisteren het plan goed om analoge kabeltelevisie open te stellen voor concurrentie. 

Ruim de helft van Nederland mag dan digitaal kijken, het gemak van een analoog signaal op extra tv-toestellen in huis weegt zwaar bij de keuze voor een kabelaanbieder. Nu is analoge tv alleen verkrijgbaar bij Ziggo en UPC en dat is concurrentievervalsend, vindt de OPTA. De Nederlandse regelgever voor de telecommunicatie dwingt deze kabelaars andere aanbieders toegang te geven.

Met de toestemming van Brussel lijkt uitvoering dichterbij. Prompt na het besluit van de Europese Commissie liet Tele2 – dat nu alleen tv via de adsl-lijn verkoopt – weten dat het de kabel op wil. Ook het jonge bedrijfje YouCa aast op analoge tv. Initiatiefnemer Peter Jelgersma houdt er rekening mee dat de kabelaars „alles in het werk zullen stellen om de boel te vertragen”. YouCa denkt op zijn vroegst in 2010 te beginnen, als de bezwaarprocedures afgerond zijn en de partijen het eens worden over de prijs die kabelaars vragen voor toegang tot hun netwerken.

De twee kabelmaatschappijen zagen hun lobbypoging in Brussel mislukken. UPC vreest door de prijsdruk de strijd met KPN niet meer aan te kunnen en zegt dat het zijn bezwaarprocedures zal voortzetten. Volgens een woordvoerder van Ziggo zijn voor het openstellen van het analoge gedeelte technische inspanningen nodig die weer ten koste gaan van innovaties op het digitale vlak. „Analoge tv is een verouderde techniek. Vergelijk het maar met een tv-handelaar die gedwongen wordt om weer zwart-wit tv’s te verkopen.”

Ondanks concurrentie via satelliet (Canal Digitaal) en Digitenne (KPN) heeft de kabel een monopoliepositie in Nederland. KPN krijgt echter geen toegang tot de kabel. Volgens de OPTA moet KPN zijn eigen glasvezelnetwerk ontwikkelen als concurrerende infrastructuur. Daartoe keurde OPTA de samenwerking met glasvezelbedrijf Reggefiber goed. KPN experimenteert nu met glasvezel in verschillende steden, waaronder Amsterdam. In de tweede helft van 2009 besluit KPN of het glasvezel op grote schaal gaat ‘uitrollen’.