Drie tieners vast na dreigen scholen Weesp

Drie verdachten van het bedreigen van twee basisscholen in Weesp zijn gisteravond en vanmorgen aangehouden. De veiligheidsmaatregelen blijven van kracht in Weesp, waar sinds maandag veel commotie is over de bedreigingen.

De aanhoudingen volgden op een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht gisteravond. Er kwamen bij de politie Gooi en Vechtstreek na de uitzending „veel bruikbare tips” binnen.

Eerder op de dag had de politie vastgesteld waarvandaan maandag een dreigtelefoontje was gepleegd naar de meldkamer. Op de plek werden beelden van camera’s, die bij wijze van proef waren opgehangen, veiliggesteld. Deze beelden werden op televisie getoond, waarna de twee verdachten zich aan het bureau meldden. Een derde werd vanochtend aangehouden.

Het gaat om inwoners van Weesp van 13 en 14 jaar oud. Of er meer mensen bij de zaak betrokken zouden kunnen zijn, wilde de politie niet zeggen.

De politie bleef vandaag uit voorzorg en vanwege de onrust in Weesp intensief surveilleren rondom de scholen. „Ik heb van de agenten gehoord dat de zaak snel kan worden opgelost”, aldus directeur Nelly de Leeuw van de Van der Muelen Vastwijkschool.

De Leeuw: „Mijn leerlingen gaan overal in kleine groepjes in de pauze naar buiten, onder begeleiding van extra veel leerkrachten. We blijven alert.” Volgens de schooldirecteur zit de schrik er goed in, ook vanwege de dodelijke steekpartij op een kinderdagverblijf eind vorige maand in het Vlaamse Dendermonde. „Door dat incident zijn de kinderen en hun ouders extra angstig. Wij proberen de rust te bewaren en weren alle pers van het schoolplein”, aldus De Leeuw in een telefonische toelichting.

Maandag ontving een basisschool in Weesp een dreigbrief. Rond hetzelfde tijdstip kwam bij de meldkamer van de politie Gooi en Vechtstreek een dreigtelefoontje binnen, gericht tegen een andere basisschool in Weesp. Anderhalve week geleden kwam bij de politie een melding binnen dat een gemaskerde man zou zijn gesignaleerd in de buurt van een school in Weesp. Of er een relatie met de bedreigingen bestaat, is niet bekend.

Ouders en scholen in Weesp hebben kritiek op de gemeente, die de leerlingen maandag een brief mee naar huis had gestuurd waarin stond dat bedreigingen waren geuit, maar niet wat voor bedreigingen. Volgens de schoolleiding leidde dit tot onduidelijkheid en onrust bij ouders en kinderen.