De verpleegkundige

Anita Brink (47) Studie: interne opleiding verpleegkunde in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen (1980-1984), en gezondheidswetenschappen, Universiteit Utrecht (2003-2007)Werk: promovendus, St. Radboud, NijmegenAantal e-mails per dag: 25Brutomaandsalaris: 3.600 voor 36 uur in de week Nederland, Nijmegen, 6-2-2009 Meetlat, Anita Brink Foto Flip Franssen Franssen, Flip

Wat voor werk doet u?

„Ik ben verpleegkundige op de afdeling urologie en gynaecologie van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Op onze afdeling liggen patiënten in afwachting van een operatie aan bijvoorbeeld de nieren of de blaas, of na afloop van zo’n ingreep.”

Waarom heeft u hiervoor gekozen?

„Die keuze was niet bewust. Ik werk hier nu een half jaar. Voor die tijd was ik zestien jaar verpleegkundige op de afdeling waar patiënten gereed worden gemaakt voor een operatie en waar ze na hun ingreep herstellen. Het contact met de patiënten was intensief en kortdurend: ze verblijven maar een paar uur op die afdeling. Dat was interessant werk maar ik was na de zestien jaar toe aan een nieuwe uitdaging. Op mijn huidige afdeling was een vacature. Daar heb ik op gereageerd.”

U bent verpleegkundige maar heeft ook een lerarenopleiding gevolgd. Doet u daar wat mee?

„Ik begeleid studenten die stage lopen op onze afdeling. Een van de belangrijkste dingen die ik hen probeer bij te brengen is dat de verpleegkundige een onmisbare schakel is tussen arts en patiënt. Als verpleegkundige moet je voor de patiënt opkomen. Wij hadden hier onlangs een oudere man op de afdeling. De arts vond dat hij niet meer naar huis kon gaan maar zich moest laten opnemen in een verzorgingstehuis. De patiënt leek het daarmee eens, maar toen ik hem later sprak bleek hij verschrikkelijk tegen het verzorgingstehuis op te zien. Hij had dat niet durven zeggen tegen de arts. We hebben toen nog eens gekeken of hij met zijn ziektebeeld niet toch thuis kon wonen, met extra hulp. Dat is uiteindelijk gelukt.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud