De onderzoeker

Milou Mientjes-Beukering (48) Studie: interne opleiding verpleegkunde, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen (1980-1984), en lerarenopleiding verpleegkunde, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (2002-2004)Werk: senior verpleegkundige, St. Radboud, NijmegenAantal e-mails per dag: 20 Brutomaandsalaris: 2.700 voor 32 uur in de week Nederland, Nijmegen, 7-2-2009 Meetlat, Milou Mientjes Foto Flip Franssen Franssen, Flip

Waar gaat uw onderzoek over?

„Ik zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen beter en vaker hun handen desinfecteren. Dat is nodig om de kans op ziekenhuisinfecties te verkleinen. Nederlandse ziekenhuizen schrijven voor wanneer het personeel de handen met een bepaalde soort alcohol moet desinfecteren. Dat moet bijvoorbeeld voordat een infuus wordt aangebracht of nadat het bed van een patiënt is verschoond.”

Is dat nodig?

„Ja, uit onderzoek blijkt dat het personeel die voorschriften in het algemeen niet goed opvolgt. Ik kijk of we met betere voorlichting en educatie het personeel kunnen stimuleren om de handen te desinfecteren. Ik doe daarvoor onderzoek in twee Nijmeegse ziekenhuizen en in een ziekenhuis in Tilburg. Bij deze instellingen maken we promotie voor het beter reinigen van de handen, onder andere via andere posters en artikelen in personeelsbladen. Maar slechts in 30 procent van de gevallen dat het voorgeschreven is om de handen te reinigen, gebeurt het ook daadwerkelijk. Ik onderzoek het effect van deze communicatiemiddelen. Ik hoop in 2011 te promoveren.”

Hoe groot is het probleem?

„Slechte handhygiëne is een van de oorzaken van infecties bij patiënten, zoals wondinfecties. Bijna 7 procent van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen loopt zo’n infectie op. Dat zijn tussen de 70.000 en 100.000 mensen per jaar. Als de patiënt in goede conditie is, leidt dat meestal niet tot grote problemen. Maar mensen met een zwakke gezondheid kunnen ernstig ziek worden van zo’n infectie. Ze kunnen er zelfs aan overlijden.”

    • Tobias Reijngoud