De onderzoeker

Anita Brink (47)

Studie: interne opleiding verpleegkunde, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen (1980-1984), en gezondheidswetenschappen, Universiteit Utrecht (2003-2007)Werk: promovendus, UMC St Radboud, NijmegenAantal e-mails per dag: 25Woon-werk: 25 minuten per autoAantal vakantiedagen per jaar: 21Brutomaandsalaris: 3.600 voor 36 uur in de week

Waar gaat uw onderzoek over?

„Ik zoek naar manieren om er voor te zorgen dat artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen beter en vaker hun handen desinfecteren. Dat is nodig om de kans op ziekenhuisinfecties te verkleinen. Nederlandse ziekenhuizen schrijven voor wanneer het personeel de handen met alcohol moet desinfecteren. Dat moet bijvoorbeeld voordat een infuus wordt aangebracht of nadat het bed van een patiënt is verschoond. Uit onderzoek blijkt echter dat het personeel die voorschriften in het algemeen niet goed opvolgt. Ik kijk of we met betere voorlichting en educatie het personeel kunnen stimuleren om de handen te desinfecteren. Ik doe daarvoor onderzoek in twee Nijmeegse ziekenhuizen en in een ziekenhuis in Tilburg. Bij deze instellingen maken we promotie voor het beter reinigen van de handen, onder andere via andere posters en artikelen in personeelsbladen. In 30 procent van de gevallen dat het voorgeschreven is om de handen te reinigen, gebeurt het ook.”

Hoe groot is het probleem?

„Slechte handhygiëne is een van de oorzaken van infecties bij patiënten, zoals wondinfecties. Bijna 7 procent van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen loopt zo’n infectie op. Dat zijn tussen de 70.000 en 100.000 mensen per jaar. Als de patiënt in goede conditie is, leidt dat meestal niet tot problemen. Maar mensen met een zwakke gezondheid kunnen ernstig ziek worden van zo’n infectie. Ze kunnen er zelfs aan overlijden.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Meetlat In de carrièremeetlat van gisteren (pagina 25) de foto’s van Anita Brink en Milou Mientjes-Beukering omgewisseld.