Britse bankiers zeggen ‘sorry’ in het Lagerhuis

Deemoedig boden vier in diskrediet geraakte topbankiers gisteren voor een commissie van het Lagerhuis hun verontschuldigingen aan voor de recente onttakeling van hun banken.

Onder hen Sir Fred Goodwin, tot voor kort topman van de Royal Bank of Scotland (RBS) en de architect van de kostbare overname van ABN Amro in 2007. Het ‘s-woord’, zoals een van hen het woord ‘sorry’ omschreef, rolde zonder moeite over hun lippen.

„Ik heb me keer op keer afgevraagd hoe wij het anders hadden kunnen doen”, zei Goodwin. Behoedzaam probeerden de bankiers – naast Goodwin en zijn evenknie Andy Hornby van HBOS ook de voormalige voorzitters van de raad van commissarissen van RBS en HBOS – tijdens de hoorzitting over de huidige financiële crisis de opwinding te temperen over hun miljoenenbonussen. Die bestonden grotendeels uit aandelen, die zijn nog maar een fractie waard van wat ze ooit waard waren. „Ik heb nooit een aandeel verkocht sinds ik bij de bank kwam”, aldus Goodwin, die ook zei dat hij over 2008 geen bonus had gekregen, alleen zijn salaris van 1,4 miljoen pond (1,6 miljoen euro).

    • Floris van Straaten