België wil stem in verkoop Fortis

De Belgische overheid wil 125 miljoen aandelen zonder stemrecht gebruiken om de stemming over de ontmanteling en verkoop van Fortis, die vandaag plaatsvindt op de aandeelhoudersvergadering in Brussel, te beïnvloeden.

Dat blijkt uit een toelichting die Jan-Michiel Hessels, waarnemend president-commissaris van Fortis Holding, gaf aan het begin van de vergadering. Het pakket aandelen, dat goed is voor een belang van 4,9 procent in Fortis, bevindt zich op dit ogenblik bij Fortis Bank België dat volledig in handen is van de Belgische staat om daarna voor driekwart doorverkocht te worden aan BNP Paribas.

Het pakket aandelen dient om schuldpapier dat Fortis in het verleden uitgaf, terug te betalen. Daarom is het onduidelijk of het stemrecht van de effecten ook geldig is. „We hebben het verzoek van Fortis Bank België gekregen om die 125 miljoen aandelen te gebruiken om te stemmen”, zei Hessels. „Het standpunt van de holding is dat dit niet kan, maar we zullen de kwestie voorleggen aan de aandeelhouders.”

Circa 4.500 aandeelhouders van Fortis, samen goed voor 20,5 procent van de stemmen, kwamen deze ochtend bijeen om zich uit te spreken over de verkoop van het financiële concern. Een afkeuring dreigt de deal met BNP Paribas op te blazen, waardoor de Belgische staat Fortis Bank België volledig zou moeten nationaliseren. De uitslag was bij sluiten van de krant nog niet bekend.

De Chinese verzekeraar Ping An, met 4,81 procent de grootste aandeelhouder van Fortis, liet al weten tegen te stemmen, samen met diverse beleggersgroepen. De 125 miljoen aandelen die de Belgische staat wil gebruiken om de deal goed te keuren, kunnen een belangrijk verschil maken.

    • Piet Depuydt