Belangenvereniging schorst spelersmakelaar

Pro Agent, de belangenorganisatie voor spelersmakelaars in Nederland, heeft Arie Treffers een schorsing opgelegd wegens het verstrekken van misleidende informatie. Hij stuurde documenten naar directeur Roberto Branco Martins waaruit niet helemaal duidelijk werd wat zijn activiteiten zijn.

Bij de voetbalbond KNVB loopt een onderzoek naar de werkzaamheden van Treffers. De voormalige zakenman uit het Brabantse Hank wordt beschuldigd van handel in jeugdige voetballers. De zaak begon met een klacht van PSV-directeur Jan Reker. Die wees er op dat Treffers op het Eindhovense trainingscomplex de Herdgang voetballers van onder de zestien jaar zou ronselen. Zij mogen nog geen contract tekenen volgens de bepalingen van de wereldbond FIFA. Treffers kreeg het ook aan de stok met PSV’s hoofd opleidingen Wiljan Vloet die in deze krant kinderhandel signaleerde met zijn jeugdspelers.

Treffers heeft een FIFA-licentie en is derhalve geaccepteerd als lid van Pro Agent dat op gebied van spelersbegeleiding de gesprekspartner is van de KNVB. De organisatie wilde een intern onderzoek doen, maar werd door Treffers op het verkeerde been gezet.

Volgens Branco Martins sluit het net zich nu om de Brabander, die financieel onafhankelijk werd in de thuiszorg. Treffers richtte in Brazilië een voetbalschool op en sponsort de jeugdopleiding van NAC in Breda. De KNVB kan hem minimaal een geldboete opleggen. Branco Martins: „Maar laten we nu niet denken dat we met het aanpakken van Treffers in het betaald voetbal gezamenlijk ons stoepje hebben schoongeveegd. Hij is nog maar het topje van de ijsberg. In Engeland zijn bijvoorbeeld zo’n honderd Afrikaanse kinderen verdwenen nadat ze bij clubs werden afgetest. Het probleem van de kinderhandel in voetbal is veel grootschaliger. Het zou zonde zijn als de bestrijding hiervan overwaait door het straffen van Treffers.”