Apache-piloten waren niet goed voorbereid op vlucht boven Waal

DEN HAAG. De twee vliegers die op 12 december 2007 met hun Apache-helikopter in het donker een aantal hoogspanningskabels boven de Waal kapot vlogen, hadden hun vlucht onvoldoende voorbereid. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een gisteren gepresenteerd rapport. De onderzoeksraad concludeert dat de vliegers, die voldoende gekwalificeerd waren, de vliegkaarten en de route onvoldoende hebben bestudeerd. De navigatiesectie van vliegbasis Gilze Rijen tekende de vliegroute op de kaarten terwijl de bemanning in de kantine zat te eten. Op de meest gedetailleerde kaart was de hoogspanningsleiding duidelijk aangegeven. De vliegers namen de vlucht vooraf wel door in een briefing, maar die duurde slechts drie minuten. Op 37 meter hoogte en met een snelheid van 215 kilometer per uur vloog de helikopter vervolgens de kabels aan flarden. Daardoor zaten 30.000 huishoudens en zevenduizend bedrijven meer dan twee dagen zonder elektriciteit. De schade was tientallen miljoenen euro`s.