Apache oefent onveilig

Er is te weinig aandacht besteed aan de veiligheid tijdens een laagvliegoefening met een Apache-helikopter op 12 december 2007. De helikopter vloog toen tegen hoogspanningskabels boven de Waal. De Bommelerwaard zat daardoor vijftig uur zonder stroom.

Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat gisteren verscheen. Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat er bij Defensie te weinig aandacht is voor het waarborgen van de vliegveiligheid bij vluchten.

De onderzoekers concluderen nu dat de voorbereiding slecht was. Ook was de communicatie tussen de navigator en de piloot gebrekkig en hebben superieuren onvoldoende toezicht gehouden.

Toen de Apache de daling inzette, had de navigator nog niet de juiste gedetailleerde kaart voor zich. Ook hadden de vliegers onvoldoende contact met elkaar. Daardoor vlogen zij op een hoogte van 37 meter en met een snelheid van 215 kilometer per uur tegen de elektriciteitskabels.

Volgens de Raad moeten er gerichte trainingsprogramma’s komen. Er is nu meer aandacht voor missiegerichte training in het kader van vredesoperaties en piloten kunnen minder oefenen, omdat daarvoor minder uren beschikbaar zijn.